BL — LARRY ROMANOFF: Демокрацията – най-опасната религия Глава 9 – Демокрацията и универсални ценности

December 21, 2022

 

Демокрацията – най-опасната религия

Глава 9 – Демокрацията и универсални ценности

от Лари Романоф

Превод:Велеслав Гривов

Мои съграждани американци:

 

В Съединените американски щати има много закони, но защо ги има? Като пример, защо във вашата страна има закони срещу търговията с ценни книжа с вътрешна информация? Отговорът би трябвало да е очевиден: някога в миналото някои американци са се опитали да се обогатят по нечестен начин, злоупотребявайки със системата. Вашето правителство е реагирало, като е приело закони и разпоредби, които биха могли да предотвратят или поне да накажат тези, които биха извършили тези действия в бъдеще. Но защо тогава не всички имат същите закони? Не защото одобряват търговията с вътрешна информация; а защото (досега) не са имали нужда от такива закони. В някои държави няма фондови борси, така че въпросът е спорен. В някои държави борсовата търговия е в начален стадий и търговията с вътрешна информация не е била проблем. Може би в някои страни хората са по-честни от американците или, което е по-вероятно, са намерили други предпочитани начини да мамят системата. Във всеки случай не всеки има това, което имате вие. Причината, поради която вашата страна има тези закони, е, че вие сте имали нужда от тях. Вашата нация се е развила по начин, който е разкрил слабост, изискваща превантивно законодателство.

 

Но най-важното е, че вашето законодателство за ценните книжа не е прието, защото Бог ви е казал да го направите. Това оправдание е запазено за Джордж Буш, който нахлу в Ирак, за да намери оръжия за масово поразяване. Законите са създадени поради историята на страната ви – начина, по който се е развила. Не би трябвало да е необходимо да ви посочваме, че друга нация, която се е развивала по различен начин, може да има и други закони. Смисълът на всичко това е, че тук няма никаква “демокрация”. Тук няма религия, няма свободи, няма човешки права, няма универсални ценности. Това, което има тук, е “да спрем някои американци да мамят”. И нищо повече от това. Отново, би трябвало да можете да извлечете изводи от този единствен пример и може би да започнете да виждате по-ясно страната си такава, каквато е.

 

Защо предишните ви правителства са настоявали за отделяне на църквата от държавата? И защо не всяка нация е приела тези закони? Защо вашето правителство – и САМО вашето правителство – е приело принципа на разделение на властите? Защо то е провъзгласило (до голяма степен илюзорната) независимост на съдебната власт? Причината би трябвало да е очевидна за вас. Необходимостта от такова законодателство е била усетена поради начина, по който се е развила вашата нация. Вашите закони, политики, процедури, нагласи са се развили в резултат на вашата история. Вие сте продукт на средата си или може би средата ви е продукт на вас. Вие сте приели всички тези закони, възприели сте всички тези нагласи, защото те са били необходими – за вас. Тъй както всяка друга нация е направила това, което е било необходимо за нея, а не всичко е едно и също – нито пък би трябвало и да бъде.

 

Защо хората в Обединеното кралство карат колите си от лявата страна на пътя, когато вие карате отдясно? И на кого му пука? Те са се развили по различен начин от вас и правят нещата по различен начин. Ще ни кажете ли, че шофирането от дясната страна на пътя е “универсална ценност, която отразява истинските копнежи на цялото човечество”? Искате ли да добавите това към дългия си и глупав списък от 1001 неща, включени в “демокрацията, свободата и правата на човека”? Други държави може да не се нуждаят от същите закони по ред причини. И така, в какво психическо състояние се намирате, когато изисквате всички други нации да приемат същите ценности – само защото ВИЕ ги имате? Кой сте вие в крайна сметка?

 

От това би трябвало да можете да екстраполирате малко повече и да осмислите кои сте вие и какво е вашето място в света. Вашата страна, САЩ, по някаква причина се е превърнала в силно индивидуалистично общество, в което акцентът е поставен върху МЕН – моите свободи, моите права, моето всичко. Повечето други нации са плуралистични, за разлика от вас, а тези, които приличат на вас, са много по-умерени в изразяването си. Всички тези фокусирани върху мен нагласи отново са резултат от развитието на вашата нация. Те не са “универсални” в никакъв смисъл. Те не са “права на човека”; те не са нищо. И със сигурност не представляват “истинските копнежи на цялото човечество”. Те са само ваши. Представляват това, което сте ВИЕ, поради това къде сте били. И нищо повече от това.

 

Може би ще ви е интересно да научите, че вашите “изключителни” САЩ са най-засегнатата от съдебни спорове страна в света – в пъти повече. По последни данни в САЩ на всеки 265 души се пада по един адвокат. В Китай на всеки 66 000 души се пада по един адвокат. Защо смятате, че това е така? Защото правната система на Китай не е развита? Не е така. Простата истина е, че това произтича от примитивния ви индивидуализъм и моралистичното ви християнско наследство. Азиатският морал преговаря, за да намери компромис, с който всички да могат да живеят. Американците са истински привърженици на “закона на джунглата”, където се бием и имаме ясен победител и ясен губещ. Вие процъфтявате благодарение на конфликтите, като често ги търсите, ако не съществуват. Американците харчат повече пари за адвокати, отколкото за закупуване на нови автомобили, но за вас прекомерната ви процесуалност е нормална, естествена и необходима. За останалите 96 % от света вие сте просто луди.

 

Вашето “право да съдите” не е универсална ценност и дадена от Бога свобода и човешко право. То не е нито едно от тези неща. Това сте просто вие – агресивни, войнствени и винаги търсещи битка. Никой друг народ не споделя вашата естествена войнственост, нито пък е толкова отчаян да оправдава собствените си недостатъци, че да прибягва до заблудената и простодушна претенция да превръща един порок в добродетел. Още веднъж повтарям, тук не става дума за никаква “демокрация”, никакви “универсални ценности”, никаква религия, никакви “човешки права и свободи”. Това сте просто ВИЕ, които предпочитате да се биете, вместо да разговаряте. Това сте избрали заради това, което сте. Запазете си го, ако това ви прави щастливи, но не се опитвайте да го налагате на останалия свят, защото той не го иска.

 

В съчетание със силния индивидуализъм вашата нация е развила нещо, което някои биха определили като прекалено силна капиталистическа култура – до такава степен, че дори предоставянето на универсална система за здравеопазване на вашия народ би означавало “край на свободата в Америка”, поне според Роналд Рейгън. Не бива да се учудваме, че няма друга държава в света, която да е съгласна с вас. Вие сте съвсем сами в това отношение. Но пак повтарям, този свиреп и необуздан капитализъм се е развил само във вашата нация, заради вас и вашата история, и заради това кои и какви сте вие. Той не се е развил никъде другаде на планетата. И както повечето други неща, в които вярвате, този ваш свиреп капитализъм не е “универсална ценност” и всъщност никой освен вас не го цени. Той не е религия; не е човешки права или свободи; не е “демокрация”. Това сте само вие. И вие не сте в състояние да казвате на другите народи, че грешат, ако не искат вашите “ценности”.

 

Ето какво ще ви хареса най-малко. Вярвате ли, че имате своята многопартийна “демокрация”, защото един ангел е слязъл от небето с няколко златни плочки и ви е показал “Пътя на Вселената”? Същият Ангел ли беше, който въведе в страната ви черното робство? Същият, който ви насърчи да изтребите 98 % от коренното население на страната ви? Същият Ангел, който ви насърчи да отидете във Виетнам, да убиете 5 милиона души и да се върнете у дома? Вашата форма на управление се е развила по същия начин, както и всички останали ваши вярвания, нагласи, ценности и закони. Тя е още един продукт на средата; ако тази среда в миналото е била различна, правителствената ви система несъмнено е щяла да отразява това. Ако наистина сте едни от 25-те процента, знаете, че многопартийната избирателна система е просто една от формите на управление с широко участие и не е нищо особено. Тя със сигурност не е религия, дори ако живеете в страната на Исус.

 

И отново, използвайте главите си. Възхваляваната от вас “демокрация” не е повече “универсална ценност”, отколкото са били черните и белите роби. Вашият народ толкова твърдо е вярвал, че робството е “дадено от Бога човешко право”, че страната ви го е поддържала векове наред. Днес тази идея е мъртва, но със сигурност не е била мъртва преди 150 години и тогава дядо ви е крещял за основното човешко право да притежаваш роби, точно както днес вие безмозъчно папагалствате същите глупости за “демокрацията”. Той е бил луд тогава, а вие сте луди сега. Вашата форма на управление се е развила от случайностите на това кои сте и как сте се развили. По-голямата част от света е различна и по-голямата част от света има ценности, различни от вашите. Някои биха казали, че това е нещо хубаво.

 

Тогава имаме Свободи! и Права на човека! Това, което американците избират да определят като права на човека (или граждански права), е уникално в света. Понякога виждаме супермаркети, в които почти всичко изглежда “На разпродажба”, аналогично на всеобхватното американско определение за “демокрация” – което според една американска позната включваше и “правото на кучешка храна” за домашните ѝ любимци. Американската дефиниция на този термин става все по-всеобхватна, съдържайки всякакъв вид “права” – каквито американците изглежда имат милиони – включително права на човека, граждански права, медийни права, юридически права, права на събрания. Това наистина няма край, а хората в много страни просто не спират да се смеят.

 

Този индивидуализъм е накарал повечето американци да възприемат всички тези така наречени “права” като универсални ценности. Малко други народи обаче имат тази характеристика и тя не е толкова силна. Голяма част от народите по света са социално плуралистични и се интересуват много по-малко от американците от тези така наречени права. Плуралистичните общества ценят повече стабилността, отколкото много от малките права и свободи, които американците поддържат толкова религиозно. Тези хора са готови да търпят много видове ограничения в замяна на нещо, което ценят повече. И не можете да им кажете, че грешат.

 

Американците изглежда не са в състояние да приемат това, тъй като глупаво са издигнали всички тези ценности до теологичен статут. По време на неотдавнашния спор на Гугъл (Google) с китайското правителство западните медии бяха пълни с твърдения, че Гугъл е “човешко право”. За хората в повечето страни това е просто детинска глупост. Американците не могат да разберат, че това, което имат, е само отражение на това, което са и където са били. И че другите народи са се развили по различен начин и имат различни ценности. Виждаме това във всичко – от Гугъл и Туитър (Twitter) до претенциите за интелектуална собственост и патенти, от бизнес практиките до социалните конвенции. По отношение на интелектуалната собственост и патентните въпроси например плуралистичните общества са много по-“отворени”, отколкото САЩ. Подобно е на това да чуеш забавна история и да я предадеш нататък, без дори да се замислиш дали да “посочиш първоизточника”.

 

Хората в плуралистичните общества са много по-малко загрижени за собствеността върху идеи, концепции и проекти. Голяма част от тях обикновено се считат за обществено достояние. И няма основание – “демократично” или друго – на което да кажете на тези хора, че грешат. Но американците, с тяхното моралистично християнство и яростен индивидуализъм, не могат да разберат това и постоянно изискват от целия свят да възприеме американските нагласи и ценности – с простодушната теза, че те са “универсални”. Но те не са универсални, в никакъв смисъл. Те са американски или поне западни конструкции. По-голямата част от света не мисли по този начин и се възмущава от стремежа да бъде преработена по американски образ и подобие. Светът не обича да му се натрапват чужди американски ценности.

 

И така, мои американски приятели, за кого се мислите, че сте, за да изисквате целият свят да приеме вашите ценности, системи, стандарти, вярвания? И вие наистина изисквате това, като често използвате военната си мощ, за да го постигнете. Всъщност много малко от това, което смятате за толкова скъпо и вярно, е “универсално” в какъвто и да е смисъл на тази дума. Имате това, което искате, така че бъдете щастливи с него. Но вие сте само 4 % от световното население. За какво мислите, че трябва сляпо да изисквате от останалите 96% от хората по света да приемат това, което имате вие? Те не искат това, което имате вие. Те не искат вашите “универсални” ценности – или вашата “демокрация”, защото нито вашите ценности, нито вашата система на управление са по някакъв начин универсални. Другите народи не искат да приличат на вас; те искат да приличат на тях.

*

ЗА АВТОРА:Творбите на г-н Романофса преведени на 32 езика, а статиите му са публикувани на повече от 150 чуждоезични новинарски и политически уебсайта в повече от 30 държави, както и в повече от 100 англоезични платформи. Лари Романоф е пенсиониран консултант по управление и бизнесмен. Той е заемал ръководни длъжности в международни консултантски фирми и е притежавал международен бизнес за внос-износ. Той е посещаващ професор в университета Фудан в Шанхай, представяйки казуси по международни въпроси на старши класове в EMBA (Executive Master of Business Administration EMBA – това е обикновено едногодишно вместо двугодишно образование за добиване на магистърска степен по бизнес администрация – предназначено е за хора, които са имали управленчески опит, но искат да имат официална степен на образование. Управленческият опит е почти задължително условие за прием. Възможно е също да се вземат предвид друга научна степен в дадена област или други заслуги). Г-н Романов живее в Шанхай и в момента пише серия от десет книги, най-общо свързани с Китай и Запада. Той е един от авторите, участващи в новата антология на Синтия Маккини “Когато Китай кихне” (Глава 2 – Dealing with Demons — Справяне с демони).

Пълният му архив може да бъде намерен на:

https://www.bluemoonofshanghai.com/ или https://www.moonofshanghai.com/

Можете да се свържете с него на следния адрес: 2186604556@qq.com

*

Тази статия може да съдържа материали, защитени с авторски права, чието използване не е изрично разрешено от собственика на авторските права. Това съдържание се предоставя в съответствие с доктрината за справедливо използване и е предназначено само за образователни и информационни цели. Това съдържание не се използва за търговски цели.

Авторско право © Larry Romanoff, Blue Moon of Shanghai, Moon of Shanghai, 2024