BL — LARRY ROMANOFF: Демокрацията – най-опасната религия — Глава 4 – Мозъкът на политическата десница

 

Демокрацията – най-опасната религия.

Мозъкът на политическата десница

от Лари Романоф

Превод: Велеслав Гривов


ENGLISH    BULGARIAN

 

 

Според неотдавнашно проучване, проведено от Института по когнитивна неврология към Университетския колеж на Лондон (UCL Institute of Cognitive Neuroscience) в Обединеното кралство, вече имаме научно доказателство, че хората, които принадлежат към политическата десница, са по-примитивни и по-малко способни да разсъждават ясно от останалите. Невробиолозите са открили доказателства, че мозъкът на десните е с различна форма от този на нормалните хора, като в него липсва сиво вещество в жизненоважна част от мозъка, свързана с развитието, което показва силна връзка с примитивните политически възгледи и религиите, основани на магьосничество и житните кръгове[1][2].

 

Десните имат по-тънка част от мозъка, която позволява рационално и съзнателно мислене – предната част на мозъчния ствол, и много по-дебела, разширена част – амигдалата, която е древна част от мозъка, свързана с примитивната емоционална агресия. Като се имат предвид типично предчовешките наклонности на политическото дясно крило, изглежда, че тези политически пристрастия са твърдо заложени в тези хора като генетичен дефект, дължащ се на умалените части на мозъка им, свързани с човешкото развитие и цивилизация. Нищо изненадващо.

 

Това зашеметяващо научно разкритие най-накрая доказва това, което винаги сме подозирали, а именно, че политическата десница е един вид кроманьонско отклонение от “нормалния” ляв мозък, което по някакъв начин е избегнало еволюционното изчезване, запазвайки неандерталския си мироглед. Сега разбираме защо е толкова трудно да се обяснят нещата на консерваторите по разбираем за тях начин, тъй като умствените им процеси функционират само в рамките на три или по-малко точки, а мигренозното главоболие е най-честият резултат от излагането им на понятия. Изглежда, че техните примитивни религиозни и политически наклонности не реагират на образованието или средата, което би обяснило високите нива на престъпност в САЩ и склонността към оръжия и причудливи християнски религии. Това обяснява много неща за Доналд Тръмп, Майк Помпео, Джордж Буш, Хилари Клинтън, Роналд Рейгън (Donald Trump, Mike Pompeo, George Bush, Hillary Clinton, Ronald Reagan), целия Конгрес на САЩ, голяма част от населението на Израел, по-голямата част от Обединеното кралство и 85% от Австралия.

 

Всъщност, изследването на мозъка на десните е шокиращ и напълно неочакван резултат от една шега и по онова време е широко отразено в британските медии. Един господин, чието име за съжаление ми убягва, е планирал политически дебат в британско токшоу. В рамките на подготовката и като на шега той събира няколко невролози и специалисти по мозъка и ги пита дали могат да открият нещо в мозъчните сканирания, което прави десните хора естествено агресивни и глупави. Учените съвестно извършват споменатите мозъчни сканирания и други изследвания и за тяхна огромна изненада откриват, че наистина има значителни физически разлики в мозъчните структури между хората, които се определят като либерали или консерватори. Тази изненада естествено поражда много други изследвания и резултатите са вече класически.

 

През 2011 г., Самюъл Голдман (Samuel Goldman) пише полезна статия по същия въпрос, като отбелязва, че здравите хора “отхвърлят консерватизма като психически дефект, откакто той се е появил като отличителна марка на политическата мисъл”. [3 Томас Пейн (Thomas Paine) приравнява консервативното мислене към “заличаване на знанието”. Голдман свързва твърдението на Джон Стюарт Мил (John Stuart Mill), че “въпреки че не всички консерватори са глупави, повечето глупави хора са консервативни”. [4] Теодор Адорно (Theodore Adorno) диагностицира консервативните възгледи като симптоми на патологична “авторитарна личност”.  [5]

Аз самият не бих могъл да го кажа по-добре. Най-накрая вселената се развива както трябва. Ако успеем да еволюираме още малко, може би ще успеем да изпратим политическата десница на историческия боклук и да изградим едно по-мирно бъдеще за онези от нас, които оцелеят.

 

*

ЗА АВТОРА: Творбите на г-н Романоф са преведени на 32 езика, а статиите му са публикувани на повече от 150 чуждоезични новинарски и политически уебсайта в повече от 30 държави, както и в повече от 100 англоезични платформи. Лари Романоф е пенсиониран консултант по управление и бизнесмен. Той е заемал ръководни длъжности в международни консултантски фирми и е притежавал международен бизнес за внос-износ. Той е посещаващ професор в университета Фудан в Шанхай, представяйки казуси по международни въпроси на старши класове в EMBA (Executive Master of Business Administration EMBA – това е обикновено едногодишно вместо двугодишно образование за добиване на магистърска степен по бизнес администрация – предназначено е за хора, които са имали управленчески опит, но искат да имат официална степен на образование. Управленческият опит е почти задължително условие за прием. Възможно е също да се вземат предвид друга научна степен в дадена област или други заслуги). Г-н Романов живее в Шанхай и в момента пише серия от десет книги, най-общо свързани с Китай и Запада. Той е един от авторите, участващи в новата антология на Синтия Маккини “Когато Китай кихне” (Глава 2 – Dealing with Demons — Справяне с демони).

Пълният му архив може да бъде намерен на:

https://www.bluemoonofshanghai.com/ или https://www.moonofshanghai.com/

Можете да се свържете с него на адрес:

2186604556@qq.com

*

Бележки:

[1] Institute of Cognitive Neuroscience;

https://www.ucl.ac.uk/icn

[2] Right-wing brains ‘different’ | The Independent;

www.independent.co.uk/news/science/right-wing-brains-different-2171127.html.

[3] After Conservatism | The American Conservative;

https://www.theamericanconservative.com/articles/after-conservatism-2

[4] The Spector’s archive

http://archive.spectator.co.uk/article/28th-october-1882/14/john-stuart-mill-and-the-conservatives-to-ms-edito

[5] Adorno’s The Authoritarian Personality;

https://solidarity-us.org/atc/187/p4900

*

Този документ може да съдържа материали, защитени с авторски права, чието използване не е изрично разрешено от собственика на авторските права. Това съдържание се предоставя в съответствие с доктрината за справедливо използване и е предназначено само за образователни и информационни цели. Това съдържание не се използва за търговски цели.

 

Copyright © Larry RomanoffBlue Moon of ShanghaiMoon of Shanghai, 2022