RO — LARRY ROMANOFF: Patente, furtul de proprietate intelectuala(IP), piratarea produselor, relatiile USA-China

Patente, furtul de proprietate intelectuala(IP), piratarea produselor, relatiile USA-China

de Larry Romanoff,  17 Decembrie  2021

 Traducerea: CD

 

CHINESE   ENGLISH  NEDERLANDS  ROMANIAN   SPANISH

Există un factor care a contribuit în mare măsură la bogăția Americii de astăzi, pe care cărțile de istorie din SUA par să-l neglijeze. Guvernul și corporațiile SUA produc astăzi volume de propagandă acuzând China că copiază produsele sau ideile americane, că nu respectă IP-ul american, dar americanii de 200 de ani sau mai mult au fost stăpânii lumii în domeniul furtului de proprietate intelectuală și al pirateriei de produse.

În cea mai mare parte a existenței timpurii a națiunii, companiile americane au copiat liber și fără compensație tot ceea ce a fost făcut în Europa. Nu numai că au copiat liber, dar guvernul SUA a ridicat bariere tarifare incredibil de mari împotriva produselor străine, astfel încât originalele din Europa să fie prea scumpe pentru a fi vândute în America, în timp ce producătorii de copii locale au înflorit, desigur.

Mai mult decât atât, încă de la sfârșitul anilor 1800, guvernul SUA oferea adesea recompense în numerar de la 20.000 la 50.000 de dolari SUA – cât câștigurile mai multor vieți – oricui putea fura și copia tehnologie străină, așa cum sa întâmplat cu mașinile de țesut pânze. care au fost coloana vertebrală a industriei britanice timp de un secol.

Când marele american Thomas Jefferson era ambasador al SUA în Franța, el a conspirat să fure și să scoată ilegal din Italia o tulpină de „orez miraculos”, care a fost interzis pentru export și vânzări către străini. Jefferson a fost un om curajos pentru că, în ciuda imunității diplomatice, furtul era pedepsit cu moartea dacă ar fi fost prins. Acest proces de furt a fost valabil pentru aproape fiecare articol imaginabil.

Mulți autori englezi erau disperati să-și vândă vreodată lucrările scrise populare în SUA, din cauza reglementărilor de import și a taxelor mari, dar, călătorind în America, au fost mai mult decât surprinși să-și descopere cărțile la vânzare în magazine de pretutindeni. Când Charles Dickens a descoperit amploarea pirateriei operelor sale în SUA, a scris o carte în care îi condamna pe americani drept hoți, o carte care a fost imediat piratată și pusă la vânzare peste tot în SUA.

Timp de cea mai mare parte a 200 de ani, SUA au ignorat IP-ul, brevetele, drepturile de autor ale oricărei persoane sau companii din orice națiune. Adevărul este că americanii, ca americani, nu au inventat niciodată mare lucru, singurele lor creații interne fiind hardware care ar putea ucide mai mulți oameni mai repede și de la o distanță mai mare. Dar acum fiind inginerul din trenul IP, firmele americane au căpătat dintr-o dată religia și au devenit posesive, condamnându-i pe alții exact pentru aceleași lucruri pe care le-au făcut liber atât de mult timp.

Intellectual Property Theft: What It Is and How to Defend Against It

Stephen Mihm a scris o carte excelentă în care se ocupă pe larg de 200 de ani de încălcări ale brevetelor și drepturilor de autor americane și a furtului de IP pe scară largă. El recunoaște cu perspicacitate o „marcă de comerț rapidă și liberă” ca pur și simplu o etapă a dezvoltării unei națiuni, o etapă pe care SUA au experimentat-o în același mod în care a făcut-o Japonia în urmă cu 30 de ani și pe care o face China astăzi.

Doar creștinismul moralist care pătrunde în societatea americană este cel care îi determină pe americani să condamne astăzi China pentru ceva ce au făcut atât de liber în urmă cu nu mulți ani și pe care îl fac și astăzi. Într-adevăr, SUA a fost de departe cel mai înflăcărat hoț dintre toate națiunile din istoria lumii. (1) (2)

Un editorialist american a scris că, dacă Europa sau Asia ar fi produs toate acele filme de la Hollywood, SUA ar găsi foarte repede o modalitate de a le reproduce acasă fără a plăti redevențe sau a recunoaște niciun drept de proprietate intelectuală.

Există dovezi mai mult decât ample că SUA chiar și astăzi vor copia în mod liber orice dorește, ignorând în același timp pretențiile altor națiuni privind drepturile de autor sau brevete.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care SUA a devenit o națiune bogată – pentru că, de-a lungul a două secole, au copiat, furat sau luat cu forța multe sau chiar majoritatea invențiilor, rețetelor, brevetelor și proceselor din lume, refuzând în același timp să permită importurile pe orice fel in condiții rezonabile sau echitabile, permițând astfel Americii și corporațiilor sale să prospere în detrimentul lumii.

Există puține lucruri de care să fii mândru, în inventivitatea sau inovația Americii. Puțini americani de astăzi sunt conștienți de această parte a istoriei națiunii lor, deoarece cei mai mulți dintre făptuitori sunt acum morți și pentru că cărțile lor de istorie au fost toate bine igienizate – curățate de toate faptele de piraterie, furt forțat și trucuri murdare care fac atât de mult o parte. a moștenirii americane.

Mass-media americană i-a acuzat constant pe chinezi că folosesc software american copiat sau fără licență, dar, deși unele afirmații erau fără îndoială valide, imaginea Americii fiind un focar de moralitate în timp ce restul lumii era format din hoți este evident falsă. Copierea de software își are originea în SUA, nu în China și pot mărturisi că software-ul comercial fără licență a fost întotdeauna utilizat pe scară largă de către corporații și guverne din America de Nord.

Microsoft și multe alte firme au avut această problemă chiar și cu multe ramuri ale guvernului american și ale armatei și corporații americane de toate dimensiunile care instalează multe zeci de mii de copii de software fără licență fără a plăti taxele de licență. Mass-media americană ignoră aceste povești, preferând să scrie despre China.

To Regulate or not to Regulate (Artificial Intelligence) – that is the question - Walker Morris

Ca un exemplu dintre multe, în noiembrie 2013, o firmă americană numită Apptricity plănuia să dea în judecată guvernul SUA pentru 300 de milioane de dolari pentru copierea și instalarea fără licență a software-ului companiei. Apptricity furnizează armatei americane software de logistică folosit pentru a urmări locațiile trupelor și transporturile misiunilor critice. Taxele de licență sunt de 1,35 milioane USD pentru instalare pe fiecare server și încă 5.000 USD pe computer care utilizează software-ul. Dar se pare că guvernul SUA instalase acest software pe aproape 100 de servere și aproape 10.000 de computere individuale fără să spună companiei și fără să plătească taxele de licență necesare și făcea asta de mai bine de zece ani (3).

Pierderea totală a companiei în taxe a fost de peste 300 de milioane de dolari, dar armata a agresat compania pentru a accepta un acord de doar 50 de milioane de dolari. Potrivit companiei, „Ca pe orice alt subiect cunoscut, declarațiile americane de superioritate morală sunt toate doar ipocrizie”.

Mai mult decât atât, americanii nu au nicio rușine să pretindă credit pentru invențiile altora. Există sute de exemple, unul actual fiind aeronava militară stealth de care americanii sunt aparent mândri și la care se referă în mod repetat ca dovadă a capacității lor superioare de inovare. Dar tehnologia stealth este doar încă un lucru pe care americanii l-au furat, în acest caz din Germania.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele americane au ajuns la Berlin cu mult înaintea celorlalte forțe aliate și nu au pierdut timpul să jefuiască națiunea tuturor secretelor comerciale și militare. Până la sosirea Aliaților la Berlin, armata și guvernul american au împachetat și transportat acasă peste 1.600 de tone de documente despre știință și fizică, energie nucleară, nenumărate brevete și procese comerciale și cercetările armatei germane privind tehnologia aeronavelor stealth.

Avioanele stealth americane de astăzi sunt o copie virtuală a ceea ce nemții au proiectat și inventat acum 70 de ani, de la forma și configurația fuzelajului, până la acoperiri, amplasarea motoarelor, totul. Motoarele sunt, desigur, moderne și diferite, dar toată știința și tehnologia și cea mai mare parte a know-how-ului au fost pur și simplu furate din Germania. În mod similar, avionul cu reacție F-86 Sabre a fost construit folosind principii de design furate din cercetările aerodinamice germane. IP germană, nu inventivitate americană, a permis americanilor să se laude cu acest faimos avion care deține recorduri mondiale de viteză de ani de zile.

De asemenea, o mare parte din tehnologia actuală a avioanelor americane a fost preluată de la canadianul Avro Arrow, care a fost primul avion supersonic de acest gen. Mulți americani susțin astăzi că o parte din această tehnologie era americană, dar adevărul este că canadienii la acea vreme nu aveau tuneluri de vânt și s-au contractat pentru a-și face testele aerodinamice în SUA, după care americanii au copiat – și au furat – totul.

Întregul program spațial al Americii a rezultat din informațiile furate din Germania și din importul de după război a mii de germani – dintre care mulți erau criminali de război cunoscuți. Werner von Braun și nenumărați oameni ca el, care au inventat toată tehnologia rachetelor germane, au fost aduși în SUA cu toate cunoștințele lor despre rachete și rachete, pentru a ajuta la introducerea Americii în spațiu.

Este absolut adevărat că SUA nu ar fi putut niciodată să reușească niciuna dintre acele fapte fără tehnologia și know-how-ul furate din Germania. Inventivitatea americană este în mare parte un mit jingoist creat de mașina de propagandă americană.

Hackers Amp Up COVID-19 IP Theft Attacks | Threatpost

SUA au făcut același lucru cu Germania după primul război mondial. Ca parte a condițiilor de capitulare stabilite în Tratatul de la Versailles, Germania a fost forțată să predea SUA toate brevetele, în fiecare domeniu comercial și militar, de la țesături la cerneluri de imprimare, de la rachete și rachete la tancuri și vehicule. O mare parte din tot ceea ce Germania a cunoscut, proiectat, creat până în acel moment, a fost predat armatei americane și corporațiilor comerciale americane.

Nenumărate brevete germane, inclusiv lucruri la fel de comune precum Aspirina  Bayer, au fost confiscate de americani. Aceasta înseamnă copiere și furt – cu forța militară – la scară foarte mare, nemaivăzută până acum de nicio țară. SUA au făcut același lucru după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, abordând fostele națiuni sovietice satelite ca camarazi de arme cu scopul de a jefui tot ce era disponibil, în special orice are valoare militară.

Kodak și Polaroid ar fi ele firme americane, dar IP-ul lor era practic tot german. Fără aceste furturi de IP, ele ar fi dispărut cu generații în urmă. Cred că și Intel a beneficiat enorm de pe urma cercetării germane în materie de semiconductori. Producătorii americani de avioane precum Boeing datorează, de asemenea, o mare parte din existența lor IP-ului german furat.

În mod interesant, producătorii de automobile din SUA erau atât de ocupați cu vânzarea accesoriilor de modă încât se pare că nu le-a trecut prin cap să fure IP străin până nu a fost prea târziu.

Un exemplu dintr-o altă categorie este medicamentul antiviral Tamiflu, care controlează răspândirea gripei și care a fost brevetat de Hoffman LaRoche.

Ingredientul activ din Tamiflu este extras din anason stelat, care a crescut doar în China și a fost folosit acolo de câteva mii de ani ca prescripție TCM. Au fost mulți oameni nemulțumiți cu acel brevet farmaceutic, deoarece a fost văzut ca intrând efectiv în China, copiand un medicament chinezesc și revendicând drepturile la nivel mondial asupra acestuia.

Același lucru a fost valabil și cu efedrina, un medicament din plante utilizat acum pe scară largă pentru tratarea răcelii, care a fost obișnuit în China timp de multe secole și introdus în Occident abia recent, dar acum brevetat de companiile farmaceutice occidentale.

Coca-Cola, numită inițial Kola Coca, a fost inventată cu mai bine de 140 de ani în urmă într-un orășel din Spania, creatorii formulei pentru cea mai bine vândută băutură răcoritoare din lume fiind înșelați de proprietatea sa și de miliarde de dolari. Procesul a fost un secret bine păstrat la acea vreme și a devenit rapid un produs de renume mondial, câștigând zeci de medalii internaționale de aur și alte premii. Din păcate, Bautista Aparici, unul dintre fondatorii companiei, a participat la un târg din Philadelphia și a oferit o mostră și o scurtă descriere a procesului unui american pe care s-a întâmplat să-l cunoască, iar la scurt timp mai târziu, farmacistul american John Pemberton și-a schimbat numele în Coca-Cola și a brevetat produsul și in procesul intentat companiei americane , guvernul SUA a refuzat să recunoască brevetul spaniol original.

Nike este un alt brand american celebru cu un trecut aerograf, bazat pe o modalitate similară de furt de proprietate intelectuală ca și Coca-Cola și beneficiind în egală măsură de guvernul american și sistemul judiciar.

Phil Knight a fost alergător/sprinteur la Universitatea din Oregon, avându-l ca antrenor pe Bill Bowerman, ambii în căutarea unor pantofi de alergare de calitate mai bună. Knight era într-un turneu prin Japonia când a descoperit pantoful de alergare Onitsuka Tiger, un produs cu mult superior oricărui produs disponibil în SUA la acea vreme.

Knight și Bowerman au împrumutat niște bani și au plasat o comandă de 8.000 de dolari care s-a epuizat rapid. Cei doi bărbați au început apoi să facă pantofii lui Onitsuka în SUA, vânzând modelele ca fiind proprii. Un director Onitsuka, aflat într-o vizită surpriză în SUA și la sediul Nike, a fost el însuși surprins să descopere modelele firmei sale în depozit, cu un brand american pe ele. În mod firesc, a urmat un proces major, în care instanțele din SUA, întotdeauna angajate în fair-play și respectând în mod religios un stat de drept, au decis că Knight și Bowerman nu au greșit și că cele două companii ar putea „împărtăși” brevetele, IP-ul și marca.

Companiile americane nu au furat întotdeauna din Europa sau Asia; uneori furau unul de la altul. Astăzi, Microsoft ar putea fi doar un minor jucător dacă nu ar fi furat în mod direct „ferestrele-WINDOWS” și conceptele mouse-ului de la Apple.

În ciuda întregului zgomot ipocrit făcut astăzi despre China, SUA este încă unul dintre cei mai marihoti ale IP-urilor din lume, făcând propriile reguli în beneficiul corporațiilor americane și ignorând cu încăpățânare legislația și practicile IP ale altor națiuni.

Americanii au inventat mai mult sau mai puțin publicitatea de brand și își păzesc cu gelozie mărcile, dar există categorii întregi de nume celebre, produse și procese proprietare originare din alte țări pe care americanii refuză să le recunoască deși sunt pe deplin protejate în celelalte 96% din tari din lume.

Acestea nu sunt neglijențe; guvernul SUA își stabilește în mod deliberat propriile reguli cu privire la tipurile de IP pe care le va respecta și pe care le va ignora, regulile fiind întotdeauna menite să beneficieze numai firmelor americane. Orice IP care nu se potrivește cu ideologia politică și comercială a SUA va fi pur și simplu ignorată. Aceste nume și procese au fost protejate de legi și tratate în toate națiunile dezvoltate și cele mai nedezvoltate de mai bine de 100 de ani – cu excepția americanilor care refuză categoric să semneze în ciuda cererilor repetate care datează de mai bine de un secol.

Aceste produse includ șampanie și coniac francez, vinul Burgundy, Rhone și Chablis, Chianti din Italia, Porto-ul Portugaliei și Madeira, Sherry din Spania și Tokay din Ungaria. Acestea includ carnea de vită Kobe din Japonia și brânză parmezan din Italia și, desigur, ulei de măsline virgin.

Există peste 600 dintre aceste drepturi de autor specializate înregistrate pentru care SUA le permite corporațiilor să încalce toate legile internaționale privind drepturile de autor și să profite ilegal din utilizarea numelor celebre. Șampania, atât prin dreptul francez, cât și prin dreptul internațional, este o denumire care poate fi aplicată numai unui vin produs printr-o anumită metodă în regiunea Șampanie din Franța.

Dar nu conform SUA, ai căror vinificatori vând cu bucurie „șampanie” din SUA, încălcând clar standardele pretinse și legile internaționale. Pe de altă parte, oricine imprimă „Suc de portocale din Florida” pe un produs care nu este din Florida, va întampina întreaga forță a legii SUA. Brevetele europene pentru vin sau brânză nu sunt valabile în SUA.

Una dintre cele mai faimoase brânzeturi din lume este Parmigiano (parmezan), din regiunea Parma din Italia. Brânza, vacile, ingredientele, metodele și procesele, chiar și hrana animalelor, sunt brevetate, mărci comerciale, înregistrate și protejate atât de legislația italiană, cât și de cea internațională – cu excepția SUA. Firmele americane produc o versiune patetic substandard a acestei brânzeturi și o comercializează ca „originală”, încălcările lor fiind protejate de propriul guvern.

Bloomberg a făcut un studiu recent asupra brânzeturilor și multe mărci, inclusiv Kraft, toate au testat pentru conținutul ridicat de celuloză – brânză din lemn.

Michael Mullen, un purtător de cuvânt al Kraft, a declarat: „Rămânem angajați față de calitatea produselor noastre”. O companie a cărei brânză a fost testată cu un conținut ridicat de celuloză a spus: „Credem cu tărie că nu există celuloză în brânza noastră”. O altă companie cu conținut ridicat de pastă de lemn a spus: „Credem că testul ar fi putut fi un fals pozitiv”.

A existat o companie numită Castle Cheese în Pennsylvania, care a comercializat brânzeturi false timp de 30 de ani, înainte ca FDA să le ajungă din urmă și să descopere că „parmezanul italian” era de fapt imitație de brânză care conținea celuloză din copacii americani și resturile de coji și tunsoare de la alte brânzeturi americane false.

Dar Asociația Americană de Brânzeturi a susținut: „Senitatea produselor noastre lactate este o parte prețuită a poveștii noastre”, iar un raport din presă a scris, incredibil, „furnizorii [americani] de parmezan au etichetat greșit produsele umplându-le cu „prea multă celuloză”. , făcută din pastă de lemn, în loc să folosească cheddar mai ieftin.”

Dacă vorbim de brânză parmezan, aș fi crezut că orice lucru peste zero ar fi prea mult cheddar, ca să nu mai vorbim de celuloză, dar aici este America și lucrurile stau altfel aici. Așadar, brânză parmezan italiană autentică, făcută în Wisconsin cu pulpă de lemn din copacii din Idaho. Nu există probleme de IP aici. Și nicio alterare a alimentelor, așa cum avem în China.

Uleiul de măsline este una dintre deliciile culinare ale lumii, ceva care a fost produs de secole în sudul Europei și Orientul Mijlociu, cu procese despre care s-a dovedit de mult timp a produce cel mai bun produs. Cel mai valoros ulei, pe care îl numim „Ulei de măsline virgin” sau „ulei de măsline extravirgin” este produs printr-o presare fizică blândă la rece a măslinelor făcută într-un mod special. Uleiul care curge din această „primă presă” este mai gros, are o culoare verde închis și este cel mai parfumat și gustos și cel mai sănătos. Uleiul de măsline virgin are o primă financiară substanțială.

Dar SUA au propriile reguli și aici. Speciile americane de măsline nu pot îndeplini standardele internaționale, fiind cultivate într-un climat nepotrivit acestui fruct și produc doar un ulei galben sărac – care este aproape invariabil alterat cu uleiuri vegetale sau semințe inferioare. Astfel, marketerii americani susțin că „culoarea este irelevantă” în uleiul de măsline.

Recunoscând că mulți oameni refuză să cumpere propaganda „culoare irelevantă”, producătorii americani își îmbuteliază uleiul de măsline în sticle de sticlă de culoare verde închis, ceea ce, desigur, face imposibil să vezi exact ce cumpără cineva. Povestea americană este că sticla închisă la culoare – întotdeauna verde, la fel ca culoarea uleiului Virgin – este pentru a proteja uleiul de ravagiile expunerii la lumina soarelui.

Cu siguranță trebuie să le vină oamenilor să gândească undeva că uleiurile de gătit și de salată sunt în mod normal depozitate într-un dulap de bucătărie întunecat și rareori lăsate în parcare complet expuse la soare orbitor și, prin urmare, nu necesită de fapt protecție împotriva razelor solare. Dar atunci aceasta este America și poate lucrurile stau altfel aici.

Puțini dintre noi s-ar putea să-și amintească că fisticul obișnuia să fie vopsit destul de roșu, cu un colorant alimentar pudră care s-a transferat fericit pe mâini și pe îmbrăcăminte, dar încă le vedem uneori de Crăciun, vopsite festiv în roșu, verde și alb. Mașina de marketing americană ne spune că Iranul și-a vopsit fisticul pentru că cojile conțineau pete neapetisante de la metodele de recoltare iraniene primitive și înapoiate, acești teroriști musulmani acoperindu-și păcatele vopsindu-le.

Nu s-au prezentat niciodată dovezi pentru această acuzație, dar apoi California produce volume mari atât de fistic, cât și de nuci pecan, care au coji natural pete (și fără gust) și pe care americanii le-au peroxidat, hipocloritat, clorurat și vopsit de generații și încă o fac si astăzi, pentru a le masca aspectul neatractiv. Așadar, atunci când americanii patrioti, muncitori și temători de Dumnezeu vopsesc fistic, ei folosesc pur și simplu cele mai bune practici agricole moderne, în timp ce fac lumea sigură pentru democrație, dar atunci când Iranul vopsește fistic, acesta este exact genul de comportament înșelător la care ne-am aștepta de la acei primitivi. necreștini necreștini.

Americanii sunt o durere în fund.

*

Scrierile dlui Romanoff au fost traduse în 32 de limbi, iar articolele sale au fost postate pe peste 150 de site-uri de știri și politică în limbi străine din peste 30 de țări, precum și pe peste 100 de platforme în limba engleză. Larry Romanoff este un consultant de management pensionar și om de afaceri. A deținut funcții de conducere în cadrul unor firme internaționale de consultanță și a deținut o afacere internațională de import-export. A fost profesor invitat la Universitatea Fudan din Shanghai, prezentând studii de caz în afaceri internaționale la cursurile EMBA de nivel superior. Domnul Romanoff locuiește în Shanghai și scrie în prezent o serie de zece cărți legate în general de China și Occident. El este unul dintre autorii care contribuie la noua antologie a lui Cynthia McKinney „When China Sneezes”. (Cap. 2 — Confruntarea cu demonii).

Arhiva sa completă poate fi văzută la

https://www.bluemoonofshanghai.com/ și https://www.moonnofshanghai.com

El poate fi contactat la:

2186604556@qq.com

*

Note

(1)archive.boston.com/news/globe/ideas/articles/2007/08/26/a_nation_of_unlaws

(2) https://history.uga.edu/directory/people/stephen-mihm

(3) https://www.se7ensins.com/articles/us-government-caught-pirating-military-software.1052

Copyright © Larry Romanoff, Luna din Shanghai, Luna albastră din Shanghai, 2023