RO — LARRY ROMANOFF: Piața Tiananmen: Eșecul unei Revoluții de Culoare din 1989, Instigată de Americani

 
 

Piața Tiananmen: Eșecul unei Revoluții de Culoare din 1989, Instigată de Americani

Beijing: 04 iunie 1989

De Larry Romanoff

Traducerea: CD

CHINESE    ENGLISH     PORTUGUESE    ROMANIAN    SPANISH

 

Există puține locuri în China care par mai arse în conștiința occidentalilor tipici decât Piața Tiananmen și puține evenimente mai des menționate decât protestele studențești din 1989. Dar poveștile sunt greșite pe mai multe planuri. Nu s-a raportat niciodată în mass-media occidentală că au avut loc două evenimente separate care au avut loc la Beijing pe 4 iunie 1989.

Unul a fost un protest studențesc care a culminat cu o așezare în Piața Tiananmen de câteva mii de studenți, care a durat mai multe. săptămâni și s-a încheiat în cele din urmă pe 4 iunie.

Celălalt a fost o grevă a muncitorilor de o zi care a avut loc (poate nu întâmplător) tot pe 4 iunie, când un grup de muncitori nemulțumiți de soarta lor din viață, și-au organizat propriul protest independent de studenți și într-un loc diferit. Din motive care vor deveni evidente, protestul muncitorilor este centrul necesar pentru înțelegerea evenimentelor de la acea dată, așa că voi începe de acolo.

 

Revolta muncitorilor

 

Un grup de muncitori s-a adunat și a baricadat mai multe străzi din Muxidi, o zonă din Beijing la cinci sau șase kilometri de Piața Tiananmen, baricadele la care au participat câteva sute de muncitori în majoritate adulți, cu câțiva tineri nedeterminați. Cu toate acestea, a fost prezent un al treilea grup destul de mare care, din câte știu, nu a fost niciodată identificat clar, deși din fotografii reiese că nu erau muncitori și cu siguranță nu tineri studenți. (1) Interlopii sau anarhiștii ar putea fi un adjectiv adecvat, dar faptele par să susțină concluzia (și propria mea judecată personală) că aceștia erau mercenari. (2)

Cadavrul unui soldat chinez linșat și ars, spânzurat de o clădire din Piața Tiananmen.  Sursa

Guvernul a trimis autobuze de soldați, însoțite de câteva APC-uri pentru a curăța baricadele și a redeschide străzile pentru trafic. (3) Violența a început atunci când al treilea grup i-a atacat pe tinerii care încercau să curețe baricadele. Erau bine pregătiți, înarmați cu cel puțin sute și poate mii de bombe/sticle cu benzină și au incendiat imediat zeci de autobuze și puținele APC-uri – cu soldații încă înăuntru.

Mulți soldați din ambele tipuri de vehicule au scăpat, dar mulți alții nu, și mulți au ars până la moarte. Sunt nenumărate fotografii ale soldaților morți arși până la cenusa, unii agățați de bandiți de stâlpi de iluminat, alții întinși în stradă sau pe scări sau trotuare unde au murit, alții agățați pe geamurile autobuzului sau pe APC-uri, scăpați doar parțial înainte de a fi. biruit de flăcări. Există rapoarte și fotografii documentate care arată că grupul de bandiți a reușit să preia controlul asupra unui APC și l-a condus pe străzi în timp ce trăgea cu mitraliera de pe turelă. (4) Abia atunci guvernul a trimis soldați înarmați și echipament militar.

În fața unui autobuz, corpul unui soldat ars de revoltători. Sursa

Rapoartele guvernamentale și personalul mass-media independent susțin în general un total de 250 până la 300 de decese de civili înainte ca violența să se diminueze, dar un număr similar de soldați fuseseră deja uciși. Când poliția sau armata sunt atacate în acest fel, ei vor folosi cu siguranță forța pentru a se apăra și nu pot fi acuzați pentru asta. Dacă tu sau eu am fi fost comandantul militar la fața locului, urmărind oamenii noștri cum sunt atacați și arși de moarte, am fi făcut același lucru. Din tot ce știu, nu găsesc nicio vină aici.

Iată un raport al unui martor ocular de la cineva care a fost acolo, un fragment din cartea „Luna Tiananmen”: (5)

„A existat un element nou pe care nu-l observasem prea mult până acum, tinerii punkistii erau mai puțin hotărâti decât studenții în aparență. În locul bentițelor și cămășilor semnate cu ace de la universitate, purtau haine ieftine, nepotrivite din poliester și jachete largi. Sub luminile noastre, cu ochii strălucind de răutate, au dezvăluit cu nebunie in priviri cocktailurile Molotov ascunse. Cine erau acești bărbați în pantaloni scurți și sandale, care transportau bombe-sticle cu benzină? Benzina este bine raționalizată, așa că nu ar fi putut să vină usor cu aceste lucruri spontan. Cine i-a învățat să facă bombe cu sticle și cui i-au fost destinate dispozitivele incendiare?

Aceștia nu sunt studenți. Puteți vedea autobuzele arse în fundal. Astăzi, acești răzvrătiți ar fi considerați teroriști. Source

Cineva a strigat că un alt APC se îndreaptă spre noi. Pasul mi s-a accelerat când m-am apropiat de vehiculul blocat, infectat de veselia toxică a gloatei, dar apoi m-am prins. De ce mă grăbeam spre necazuri?

Pentru că toți ceilalți au fost? Am încetinit în urma unei turme tunătoare intr-o singură minte de masă. Rupând haita, m-am oprit din alergat. Cineva a aruncat un cocktail Molotov, dând foc APC-ului. Flăcările s-au răspândit rapid peste partea superioară a vehiculului și s-au vărsat pe trotuar. M-am gândit, mai este cineva în interiorul asta, nu este doar o mașinărie! Trebuie să fie oameni înăuntru.

Cineva m-a tras în mod protector pentru a mă alătura unui pumn de studenți cu bandă pe cap care încercau să exercite un anumit control. Cheltuind puținul capital moral pe care îl mai exercita cămașa saturată a grevei foamei, a vorbit pentru soldat. „Lasă omul afară”, strigă el. „Ajută-l pe soldat, ajută-l să iasă!” Adunarea agitată nu avea chef de milă.

Voci furioase, care înghesuiau sângele ricoşau în jurul nostru. „Omoară-o pe mama dracului!” a spus unul. Apoi o altă voce, chiar mai înfiorătoare decât prima a țipat: „Nu este om, este un lucru”. „Omoară-l, omoară-l!” strigau trecătorii, entuziasmul sângeros ajuns acum la un ton înalt. “Stop! Nu-l răni!” a implorat Meng, lăsându-mă în urmă în timp ce încerca să raționeze cu rasculatii. „Opriți, el este doar un soldat!”

„Nu este om, ucide-l, omoară-l!” spuse o alta voce. „Întoarce-te, întoarce-te!” a țipat cineva din răsputeri. „Lasă-l în pace, soldații nu sunt dușmanii noștri!” După ce trupurile moi ale soldaților au fost puse într-o ambulanță, bătăușii au atacat ambulanța, aproape smulgând ușile din spate în încercarea de a-l îndepărta pe soldatul ars și de a-l termina. După aceea, trupurile carbonizate ale soldaților au fost atârnate de un stâlp de lampă și o mare cantitate de muniție a fost luată de la APC.” (6)

Dintr-un raport guvernamental asupra revoltei muncitorilor:

„Revoltele au blocat vehicule militare și alte vehicule înainte să le spargă și să le ardă. De asemenea, au confiscat arme, muniție și emițătoare-receptoare. Mai mulți răzvrătiți au confiscat o mașină blindată și au tras cu armele în timp ce o conduceau de-a lungul străzii. Revoltele au atacat, de asemenea, instalații civile și clădiri publice. Mai mulți răzvrătiți au condus chiar și un autobuz public încărcat cu bidoane de benzină către turnul porții din Tiananmen, în încercarea de a-i da foc.

Când un vehicul militar s-a stricat brusc pe bulevardul Chang’An, revoltații l-au înconjurat și l-au zdrobit pe șofer cu cărămizi. Revoltații au bătut și ucis cu sălbăticie mulți soldați și ofițeri. La Chongwenmen, un soldat a fost aruncat de pe APC și ars de viu. La Fuchengmen, trupul unui soldat a fost atârnat cu capul în jos pe balustrada pasajului, după ce acesta a fost ucis. Lângă un cinematograf, un ofițer a fost bătut până la moarte, iar trupul său a fost întins într-un autobuz în flăcări.

 

 

Peste 1.280 de vehicule au fost arse sau avariate în timpul rebeliunii, inclusiv peste 1.000 de camioane militare, peste 60 de mașini blindate, peste 30 de mașini de poliție, peste 120 de autobuze publice și troleibuze și peste 70 de autovehicule de alt fel.

Trupele legii marțiale au suferit pierderi grele înainte de a fi forțate să tragă în aer pentru a deschide calea. În timpul contraatacului, unii răzvrătiți au fost uciși, unii privitori au fost loviți de gloanțe rătăcite și unii au fost răniți sau uciși de bandiți înarmați. Potrivit statisticilor de încredere, peste 3.000 de civili au fost răniți și peste 200, inclusiv 36 de studenți, au fost uciși.

De asemenea, peste 6.000 de ofițeri și soldați au fost răniți și zeci dintre ei au fost uciși.” (Cablurile de la Ambasada SUA la Beijing au confirmat elementele de bază ale acestui raport, precum și estimările victimelor). (4)

 

Deși dovezile directe concludente sunt încă puține, pare o certitudine că revolta a avut un ajutor extern considerabil. Pe lângă momentul curios, există prea multe dovezi ale pregătirii anticipate pentru violență și furnizarea de armament folosit. Benzina era bine raționalizată în acel moment și nu era disponibilă în volumul necesar pentru acest eveniment.

Mâinile negre au aranjat liniile de aprovizionare și au oferit instrucțiuni pentru fabricarea și utilizarea bombelor cu benzină, care erau aproape nemaiauzite în China înainte de acel moment.

Există, de asemenea, prea multe semne de incitare externă în cel de-al treilea grup încă neidentificat, ale cărui acțiuni violente nu au reprezentat în niciun caz sentimentul publicului prezent. Enormitatea violenței declanșate la Muxidi necesită o programare emoțională prealabilă considerabilă și nu ar fi putut avea originea spontan dintr-o simplă grevă a muncitorilor, o garanție a interferențelor externe.

Cetățenii nemulțumiți din orice țară pot defila și protesta din cauza nemulțumirilor reale sau imaginare, dar arderea tinerilor soldați până la moarte și înșirarea trupurilor carbonizate pe stâlpi de iluminat nu sunt acte ale studenților naivi care doresc „democrație” sau ale muncitorilor care protestează împotriva unui contract social inadecvat. (7) Sunt aproape întotdeauna rezultatul unei incitații programate substanțiale din culise, îndreptate de obicei către schimbarea regimului.

 

 

Protestul Studenților

 

Pe scurt, studenții s-au adunat în Piață și au așteptat o ocazie de a prezenta diverse petiții care tratează despre politica socială, corupția percepută, idealismul, de fapt aceleași lucruri pe care noi, ca studenți, le aveam toți pe lista noastră de schimbări pe care doream să le facem în lume.

Întrucât guvernul nu a răspuns imediat, studenții au cantonat în piață și au așteptat. Oficialii guvernamentali au purtat discuții cu studenții timp de câteva săptămâni și, în cele din urmă, au stabilit un termen de 4 iunie pentru evacuarea Pieței. Soldații au fost trimiși în Piață cu o zi înainte, dar erau neînarmați și purtau doar bețe. După toate rapoartele, nu a existat nicio animozitate între studenți și soldați. Nici nu au avut o dispută filozofică cu celălalti și nici nu s-au văzut ca pe dușmani. De fapt, fotografiile și rapoartele arată că studenții îi protejează pe soldați de trecătorii furioși.

Între studenți și soldați s-au purtat discuții în repetate rânduri în timpul serii și pe tot parcursul nopții. Aproape toți studenții au fost convinși să părăsească Piața în cursul serii, iar restul mic a plecat în dimineața următoare. Tancurile și buldozerele au intrat în Piață în dimineața următoare, turtind toate corturile și gunoaiele care s-au adunat în ultimele trei săptămâni, împingând gunoiul în grămezi uriașe și dându-le foc.

Aceasta a fost originea aparentă a afirmațiilor că „mii de studenți” au fost zdrobiți de tancuri care curgeau prin Piață, dar acesta era doar echipa de curățenie, iar studenții erau plecați de mult când au sosit buldozerele și mașinile grele.

Există dovezi documentate copleșitoare dintr-o multitudine de surse de renume (8-15) că nu au avut loc violențe în Piață, că nu au fost uciși studenți și că nu a existat niciodată niciun „Masacru din Piața Tiananmen”.

Se pare că s-au auzit focuri de armă în depărtare, dar puținele informații despre focuri de armă din interiorul Pieței au fost ulterior discreditate rapid și, după cum am menționat mai sus, soldații din Piață nu erau înarmați. (16)

INTERVIU CĂTRE JUAN RESTREPO ÎN EN + SP

(defilati pe pagină, după videoclipuri sau până la sfârșitul acestui articol)

 

Mâna Neagră Veșnic Prezentă

 

Pare plauzibil ca mișcarea studențească din China de la sfârșitul anilor 1980 să fi fost generată, la origine, spontan, dar nu lipsesc dovezile că întreaga mișcare a fost rapid deturnată de agențiile guvernului SUA cu mult înainte ca studenții să se fi adunat in Piata Tiananmen.  

A durat ceva timp pentru a deschide ușile încuiate și a descoperi detalii, dar nu mai este discutat faptul că liderii mișcării studențești din China au fost instruiți în Hong Kong și Guangdong de către colonelul Robert Helvey, un ofițer al Agenției de Informații pentru Apărare din Pentagon, care a petrecut 30 de ani instigând revoluții în toată Asia în numele armatei și CIA. (17)

Există puține motive să punem la îndoială afirmația că o mare parte a politicii externe a SUA, atunci, ca și astăzi, consta în încercările de a destabiliza China și poate de a instiga o revoluție masivă care ar deschide ușa influenței și controlului SUA.

Este din ce în ce mai clar astăzi că mișcarea studențească din 1989 a fost o parte majoră a acelei strategii, orchestrată de Departamentul de Stat al SUA cu aprobarea deplină a președintelui de atunci George Bush. (18)

Locuiesc în China și am fost timp de mulți ani editorul unui buletin informativ care mi-a oferit acces de încredere la aproximativ 2.500 de directori de corporații de nivel mediu și înalt care au fost studenți universitari în China în perioada în cauză, dintre care mulți erau implicați în mișcarea studențească și mai mulți dintre ei erau în Piața Tiananmen. Am vorbit pe larg cu mulți dintre ei despre mișcarea studențească și despre evenimentele vremii. Pe lângă faptul că îmi confirmă observațiile și concluziile, comentariile și mărturiile lor sugerează cu tărie că însăși ideea unei confruntări în masă cu guvernul și alegerea Pieței Tiananmen ca loc de desfășurare nu a avut origine interna, nu a fost a lor, ci au fost orchestrate „de undeva din afară” .

Este necesar să înțelegem că mișcarea studențească din China din 1989 nu a fost categoric o „mișcare pro-democrație”. La originea sa, protestul studențesc a fost în primul rând civic pragmatic, iar în al doilea rând cultural chinezesc. Studenții s-au văzut pe ei înșiși ca protestatari intelectuali, nu ca activiști politici, fără să se gândească la faptul că guvernul lor reproduce structura politică a Occidentului.

Din discuțiile mele cu mulți foști studenți, referirile la „democrație” le-au fost impuse de managerii lor CIA ca cea mai bună metodă de a-și realiza scopurile practice și culturale. Și aceste scopuri culturale nu au fost neapărat foarte profunde.

Wu’er Kaixi, unul dintre liderii studenților, a răspuns la întrebările despre participarea sa spunând: „Pentru că vrem să purtăm mărci occidentale și să ne ducem prietenele în baruri, așa cum fac americanii”.

Mulți dintre studenții cu care am vorbit, în special cei care au fost efectiv prezenți la Piață, mi-au spus despre proviziile furnizate pentru ei de diverse surse guvernamentale americane. Ei au menționat în special nenumăratele sute de aragaze de tabără Coleman – care la acea vreme erau mult prea scumpe pentru ca studenții din China să le achiziționeze și mulți au comentat liniile de aprovizionare bine stabilite ale acestor și altor articole.

La materialele studenților s-au adăugat manuale, instrucțiuni, antrenament, strategie și tactici, precum și retorica nerăbdătoare inflamatoare a emisiunilor VOA Voice of America din Hong Kong. Nu este posibil să contestăm în mod rezonabil afirmația că papușarii erau americani.

Potrivit unui raport guvernamental, mulți americani erau activi în managementul scenic al liderilor studenți, încălcând decretele legii marțiale în vigoare în anumite părți din Beijing la acea vreme. John Pomfret, acum la “Washington Post”, a fost corespondent AP la Beijing și un canal important de informare pentru lideri, iar Alan Pessin, corespondent VOA la Beijing la acea vreme, a încălcat restricțiile prin acoperirea sa ilegală de știri VOA și în mod repetat. a trimis rapoarte denaturate, răspândind zvonuri false și încurajând atât rebeliunea, cât și violența în rândul studenților. (19)

John Promfet

Alan Pessin

 

Ce s-a întâmplat cu adevărat în Piața Tiananmen acum 25 de ani?

Majoritatea studenților din acea perioadă vă vor spune despre influența VOA și despre imaginea pe care a făcut-o despre „libertate și democrație”. Ei povestesc că au ascultat VOA în căminele lor până târziu în noapte, construind în imaginația lor o lume fericită de libertate și lumină.

Vocea Americii: „Cea mai de încredere sursă de știri și informații din lume din Statele Unite și din întreaga lume.”

Ei confirmă, de asemenea, că VOA transmitea studenților 24 de ore pe zi de la postul lor din Hong Kong în săptămânile de stat din Piața Tiananmen, oferind încurajare provocatoare și dând sfaturi cu privire la strategie și tactici.

Unul dintre participanții inițiali la ședința studenților a scris asta: „Ne-am stabilit și am continuat studiul. Ne-am întâlnit, ne-am găsit pe cei dragi și mulți au căutat să plece în străinătate. Până la absolvire, aproape că nu se discuta despre mișcarea studențească și nu mai ascultam VOA. Un lucru la care am fost ținut să mă gândesc a fost rolul VOA. Mulți studenți au fost fanii postului de radio înainte, în timpul și la scurt timp după mișcarea studențească. Chiar și atunci când eram în piață, mulți studenți își ascultau programele de parcă doar ei ne-ar putea spune ce se întâmplă. Îmi amintesc ca la un moment dat. ..mi-am dat seama cât de prost sunt. . .”

Un alt student a făcut aceste comentarii: „Dar era adevărat că mișcarea studențească din 1989 era manipulată de cineva, nu-i așa? Studentii nu aveau decât emoții și cunoștințe superficiale de politică. Am început doar să cerem curățarea corupției de către funcționari, totuși sloganurile au fost oarecum conduse în cele din urma ca„cereri de democrație”.

Există o diferență uriașă în implicarea politică între aceste două clase de revendicări. Deci, ce a fost democrația? Ce fel de democrație se practica în vest? Ce fel de democrație s-ar fi potrivit Chinei? Sincer, eu (noi) nu aveam habar. Cu alte cuvinte, nu știam ce îmi doream cu adevărat. Pur și simplu am avut acest… impuls rezultat de a ieși în stradă și de a striga sloganuri. Parcă aș fi participat doar pentru a participa și am fost mișcat de simplul fapt de a experimenta o mișcare studențească. Și atunci lucrurile au scăpat de sub control. Dar pentru că liderii studenților au refuzat să-și schimbe atitudinea, studenții nu s-au dat înapoi. Așa că toată treaba a durat. S-a întâmplat însă un miracol, acei „lideri” au reușit cumva să scape nevătămați. De mulți ani din 1989, am fost reticent să accept că eu și ceilalți studenți eram de fapt atât de proști și naivi încât să fim cu adevărat manipulați de alții în spatele scenei.”

Percepția în Occident, precum și în China, a fost întotdeauna că congregația studențească din Piața Tiananmen a fost spontană, idealistă și, mai presus de toate, pașnică. Poate că la origine a fost idealista, dar nu a fost în niciun caz spontana și, în mai și iunie, liniștea se apropia rapid de sfârșit.

În 1995, doi realizatori americani de la Longbow Group, dr. Carma Hinton și Richard Gordon, au lansat un documentar acum celebru în Piața Tiananmen intitulat „Poarta păcii cerești”. (20)

Chai Ling, autoproclamata „Comandant Suprem” a studenților din Tiananmen, a tot deschis ani de zile procese împotriva companiei de film (21), în primul rând pentru că documentarul includea un videoclip incriminator din 28 mai 1989, cu ea într-un interviu acordat jurnalistului american. Philip Cunningham:

 

„Studentii au tot întrebat: „Ce ar trebui să facem în continuare? Ce putem realiza?” Mă simt atât de trist, pentru că cum să le spun că ceea ce sperăm de fapt este vărsare de sânge, pentru momentul în care guvernul nu are de ales decât să măcelareascae cu nerăbdare oamenii (adică studenții: Ed.) . Numai când Piața va fi plină de sânge, oamenii din China își vor deschide ochii. Abia atunci vor fi cu adevărat uniți. Dar cum le pot explica acest lucru colegilor mei? Nu le pot spune toate astea colegilor mei studenți. Nu le pot spune direct că trebuie să ne folosim sângele și viețile pentru a chema oamenii să se ridice. Desigur, studentii vor fi dispuși. Dar sunt încă copii atât de mici! Și ceea ce este cu adevărat trist este că unii studenți, și oameni celebri bine conectați, lucrează din greu pentru a ajuta guvernul, pentru a-l împiedica să ia astfel de măsuri. De dragul intereselor lor egoiste și al afacerilor lor private, ei încearcă să facă mișcarea noastră să se prăbușească și să ne scoată din Piață înainte ca guvernul să devină atât de disperat încât să ia măsuri.”

 

 

Dacă acest lucru nu este clar, Chai Ling își declară deschis intenția de a provoca guvernul la o soluție militară violentă, umplând Piața Tiananmen cu sângele studenților – în scopul expres de „unire a poporului” pentru a incita o revoluție politică pe scară largă.

Apoi ea deplânge că (1) nu poate dezvălui studenților că viețile lor sunt menite să fie sacrificate pentru această cauză și (2) „ceea ce este cu adevărat trist” este că unii oameni, „de dragul intereselor lor egoiste” încearca să evite vărsarea de sânge, împiedicând guvernul să recurgă la măsuri violente și încercând să desființeze protestele studenților înainte ca acestea să devină violente.

Cunningham a întrebat apoi: „Vrei să stai și tu în Piață?”

– „Nu, nu o voi face.”

– “De ce?” Chai a răspuns:

– „Pentru că situația mea este diferită. Vreau să trăiesc. . . . Cred că alții trebuie să continue munca pe care am început-o. O mișcare pentru democrație nu poate reuși doar cu o singură persoană!” Și în cele din urmă, „Aș putea spune la fel de bine – voi, chinezii, nu meritați lupta mea! Nu meritati sacrificiul meu!”

În videoclip există o referire clara la sângele rece american în conducerea protestelor studențești, o mărturisire literală a lui Chai Ling că, după ce studenții au votat deja să pună capăt protestului și să părăsească Piața, stăpânii ei din Hong Kong încă au împins-o pe ea și pe studenți să rămână în piață și să continue să se agite până și-au provocat propria vărsare de sânge, încurajându-i să-și sacrifice viața ca singura modalitate de a atrage atenția și simpatia lumii care deveniseră cumva acum cruciale pentru cauza lor. Transcrierile și videoclipurile întregului ei interviu, împreună cu comentariile cititorilor, sunt disponibile online. (22)

Planul american a fost de a incita studenții nu numai să irite, dar în cele din urmă să înfurie suficient guvernul chinez pentru a provoca o represiune violentă împotriva studenților, cu așteptarea ca acest lucru să provoace, la rândul său, populația generală într-o „revoluție a culorii” care va duce la răsturnarea guvernului și prăbușirea Chinei. În conformitate cu acest plan, studenții au fost împinși să înceapă să ceară „democrație”, urmată rapid de cereri insistente și insolubile ca guvernul să demisioneze. Ca parte a procesului, studenților li s-au oferit detalii despre construcția unei statui uriașe din papier-mâché „zeița democrației” în Piață.

Într-un rezumat de informații pregătit pentru atunci secretarul de stat american James A. Baker din 2 iunie 1989, s-a remarcat speranța că statuia va „infuria liderii de vârf și va provoca un răspuns”, afirmând că studenții (sau, mai probabil, fapt guvernul SUA) a sperat că ridicarea statuii va provoca „o reacție exagerată din partea autorităților (și) să ofere o nouă viață mișcării lor în declin”. (23)

În toate cazurile, în toate țările, studenții și tinerii sunt cooptați în încercarile SUA de a schimba regimul.

După ce guvernul a declarat legea marțială, papușarii americani ai lui Chai Ling și-au escaladat rapid ofensiva, punându-i să distribuie pliante care incitau la rebeliune armată împotriva guvernului, cerând studenților și publicului larg „să organizeze forțe armate și să se opună Partidului Comunist și guvernului său”, mergând până acolo încât să facă de fapt o listă cu numele oficialilor guvernamentali pe care intenționau să-i omoare, încurajând studenții să obțină arme de foc în acest scop. Ea a susținut că nu vor ceda niciodată și că „se vor lupta până la capăt” cu guvernul, complotând până după sfârșit să provoace un incident sângeros în Piața Tiananmen.

China a fost scutită de o catastrofă națională în primul rând de atitudinea răbdătoare și neamenințătoare a guvernului, care a servit la atenuarea retoricii inflamatorii care a apărut din VOA și gestionarii lor din Beijing și îndemnul către vărsarea de sânge din partea managerilor lor de scenă din Hong Kong.

Rezultatul a fost că, la apropierea termenului limită pentru evacuarea Pieței, studenții și-au abandonat „Comandantul Suprem” și au acceptat să plece pașnic, ceea ce înseamnă că americanii pur și simplu au rămas fără oameni.

Sentimentul meu este că China a fost protejată de Providență, deoarece spectrul violenței și vărsării de sânge poate să fi fost într-adevăr foarte aproape. (24)

S-au făcut dinainte planuri complicate pentru a scoate liderii studenților din China când a început vărsarea de sânge sperată.

Operațiunea Yellowbird (25) a fost o schemă CIA cu sediul în Hong Kong pentru a ajuta liderii protestelor studențești și ai violențelor de la Muxidi să scape de arestare sub protecția diplomatică a Ambasadei Americane, oferind adăpost politic, prin pașapoarte și prin aranjarea evadării lor din China. CIA a fost esențială în acest sens, dar au fost implicate și MI6 din Marea Britanie și agențiile de informații franceze. Când protestele au eșuat și studenții s-au dispersat, liderii primari au fugit mai întâi în Hong Kong, apoi în SUA. (26) Unii dintre liderii violenței de la Muxidi au fost ajutați să fugă, în timp ce alții au fost adăpostiți în Ambasada Americană la Beijing, americanii refuzând să-i predea autorităților chineze. (27)

De asemenea, pentru eforturile lor de a-și distruge propria țară, acești lideri studenți au fost răsplătiți frumos de americani cu diplome universitare prestigioase, locuri de muncă bune și salarii CIA pentru că au continuat să incite instabilitatea politică în China.

Chai Ling a primit o diplomă onorifică în științe politice de la Universitatea Princeton și un loc de muncă în consultanța de management a Bain & Co., precum și a fost șef salariat al unui ONG special creat pentru ea și însărcinat să condamne politica de atunci a Chinei privind copilul unic.

Wu’er Kaixi, care era de fapt un Uigur supărăcios și instabil, pe nume Uerkesh Daolet, a fost recompensat cu un permis gratuit la Universitatea Harvard.

Liu Xiaobo a rămas în China cu o bursă CIA de 30.000 de dolari pe an, însărcinat să irite guvernul chinez sub conducerea Departamentului de Stat al SUA.

 

Calea Înainte

 

Americanii au reușit, poate dincolo de așteptările lor cele mai sălbatice, violența aprinsă din Muxidi, dar au eșuat lamentabil în principalul lor efort, care a fost provocarea vărsării de sânge în Piața Tiananmen, care a oferit posibilul premiu al unei revoluții și al răsturnării guvernului.

Cea mai imediată problemă cu care se confruntă Departamentul de Stat al SUA a fost că succesul lor în Muxidi nu a fost o victorie deosebit de utilă din punct de vedere politic, deoarece nu avea valoare propagandistică pe termen lung. Nimeni din Occident, mai ales când vede fotografii cu carnagiul produs, nu ar fi simpatizat pentru o revoltă a muncitorilor într-o țară îndepărtată și ar fi încetat să mai fie știri într-o zi sau două.

Ceea ce își doreau americanii și aveau mare nevoie de premiul pe care îl sperau, erau fotografii cu corpurile studenților morți și sângele studenților pe străzi, deoarece acestea atrag infailibil o condamnare universală. Dar, odată cu rezoluția pașnică din Piața Tiananmen, acestea nu existau, așa că au adunat fotografiile cu carnagiul și cadavrele din Muxidi și le-au prezentat lumii ca dovadă a unui masacru studențesc în Piața Tiananmen de către guvernul chinez, un poveste total inventată.

 

 

Până când studenții au votat pentru evacuarea Pieței și chiar înainte ca violența din Muxidi să se diminueze, planurile erau deja bine puse la punct pentru mai mult decât evacuarea liderilor. Fără excepție, mass-media occidentală din toate țările a publicat imediat afirmații și fotografii identice, omițând în mod constant toate dovezile contradictorii.

Fiecare fotograf care a făcut fotografii la Muxidi știa unde le-a făcut, iar el și editorii media știau foarte bine că acele fotografii nu erau făcute în Piața Tiananmen. Nu este posibil ca peste 200 de redactori de ziare și peste 100 de manageri de știri de posturi TV din peste 30 de țări să fi subtitrât eronat aceleași fotografii în același mod, din neglijență sau accident. Acesta este motivul pentru care mass-media occidentală a suprimat în întregime faptele violențelor din Muxidi și a refuzat în unanimitate să publice fotografii cu soldații arși și agățați de stâlpii de iluminat. Aveau nevoie de fapte și fotografii pentru povestea lor deja planificată „Masacrul studenților din Piața Tiananmen”.

Au trecut 30 de ani de la protestele studențești din 4 iunie 1989 din Piața Tiananmen. În ciuda tuturor documentelor categorice care demonstrează că nu a existat niciodată un masacru studențesc în China, guvernul SUA și gestionarii săi refuză să renunțe la premiul lor din cauza valorii sale puternice de propagandă politică, care a permis Occidentului de decenii să definească China ca fiind „ condus de cizma, pușca și poliția gândirii”.

Aceasta a fost, fără îndoială, una dintre cele mai mari victorii de propagandă din istorie, transformând o revoluție color sponsorizată de Departamentul de Stat al SUA, deși una eșuată, într-un bici care ar putea bate China fără oprire timp de 30 de ani.

A avut atât de mult succes încât mass-media occidentală, condusă de NYT, dar urmată de aproape toată lumea, publică în iunie a fiecărui an un fel de „poveste aniversară” pentru a continua să o mulgă pentru valoarea sa propagandistică reziduală.

Această poveste falsă a fost introdusă în conștiința occidentalilor timp de 30 de ani, până la punctul în care este aproape imposibil să discutăm despre Piața Tiananmen din cauza bagajului emoțional enorm pe care îl poartă.

Câteva piese lipsă din această poveste au început să se pună în aplicare atunci când, în 2011, Wikileaks a eliberat toate cablurile trimise la Washington de la Ambasada SUA la Beijing pe 4 iunie 1989, confirmând că mișcarea studențească s-a încheiat pașnic și că nu a existat violență, niciun masacru studențesc în Piața Tiananmen și, cel mai important, confirmând câteva elemente de bază importante ale violenței de la Muxidi.

De asemenea, unii jurnaliști internaționali foarte respectați, precum și echipe de filmare străine și unii diplomați străini, prezenți în Piața Tiananmen la momentul dispersării studenților, au scris cărți și articole care mărturisesc că asezarea  studenților s-a încheiat pașnic. și că poveștile unui masacru studențesc din Piața Tiananmen sunt pură ficțiune.

În fața acestei dezvăluiri de dovezi, editorii mass-media occidentali și editorialiști de seamă încearcă să prelungească acest mit fabricând unul cu totul nou, acesta fiind că studenții au fost cei care au ridicat și au condus baricadele de la Muxidi pentru a împiedica armata să meargă în Piața Tiananmen. pentru a ucide studenții de acolo, așa că guvernul chinez i-a masacrat pe studenții la Muxidi. (28) Nu există nicio dovadă care să susțină aceste afirmații și ar trebui să fie evident din narațiunea de mai sus că acestea sunt false din toate punctele de vedere. (29) (30)

 

Dacă ar fi fost un masacru la Beijing în iunie. 4, 1989, a fost la Muxidi, nu în Piața Tiananmen, iar masacrul a fost al soldaților, nu al studenților, toate dovezile indicând că a fost conceput de Departamentul de Stat al SUA și CIA.

În timp ce guvernul american merită să-și asume vina pentru orchestrarea acestor evenimente, vina trebuie împărțită, deoarece americanii erau ei înșiși marionete. Conspirația împotriva Chinei a fost mai largă și mai profundă decât am indicat aici.

*

A doua pagină; mai multe informații:

Videoclipuri cu imagini din Piața Tiananmen din 4 iunie 1989, interviul lui Juan Restrepo și alte câteva fotografii.

*

Scrierile dlui Romanoff au fost traduse în 32 de limbi, iar articolele sale au fost postate pe peste 150 de site-uri de știri și politică în limbi străine din peste 30 de țări, precum și pe peste 100 de platforme în limba engleză. Larry Romanoff este un consultant de management pensionar și om de afaceri. A deținut funcții de conducere în cadrul unor firme internaționale de consultanță și a deținut o afacere internațională de import-export. A fost profesor invitat la Universitatea Fudan din Shanghai, prezentând studii de caz în afaceri internaționale la cursurile EMBA de nivel superior. Domnul Romanoff locuiește în Shanghai și scrie în prezent o serie de zece cărți legate în general de China și Occident. El este unul dintre autorii care contribuie la noua antologie a lui Cynthia McKinney „When China Sneezes”. (Cap. 2 — Confruntarea cu demonii).

Arhiva sa completă poate fi văzută la  și

https://www.bluemoonofshanghai.com/ și https://www.moonofshanghai.com/

El poate fi contactat la:

2186604556@qq.com

*

Note:

(1) Din fotografii, unii par a fi uiguri din Xinjiang, dintre care există cinci grupuri distincte, patru fiind eminamente sociabili, ultimul părând predispus genetic la aproape orice fel de crimă.

(2) Pentru a produce o unitate de acest fel ar presupune în mod normal instruire prealabilă și plata în numerar. Unul dintre motivele pentru care consulatele SUA din China insistă să plătească numai în numerar pentru cererile de viză americane de la cetățenii chinezi (1.000 RMB fiecare) este că acești bani ocolesc sistemul bancar și sunt disponibili gratuit pentru operațiunile negre, producând astăzi peste 800 de milioane RMB pe an. care nu lasă urme de hârtie.

(3) Utilizarea militară în scopuri civile este o operațiune normală în China pentru evacuări de taifun și inundații, salvari de la alunecări de teren și cutremur și alte situații de urgență similare. Aceștia nu sunt soldați înarmați în vehicule militare, ci pur și simplu bărbați apți de muncă disponibili la comandă în număr mare adesea necesar pentru astfel de ocazii. În Muxidi, aceștia erau toți bărbați tineri, cei mai mulți părând din fotografii a fi, probabil, la începutul de 20 de ani. Nu erau înarmați și au ajuns la fața locului cu autobuze obișnuite.

(4) Morning Intelligence Summary pentru 4 iunie 1989, pentru secretarul de stat american Baker, a descris violența din Muxidi și s-a referit la modul în care civilii „s-au învăluit în jurul vehiculelor militare. APC-uri au fost incendiate, iar demonstranții au asediat trupele cu pietre, sticle și cocktail-uri Molotov.”

(5) Nu am un link pentru disponibilitatea acestei cărți. Cred că este epuizata, dar poate fi obținut ca descărcare de pe site-uri web secundare sau terțiare.

(6) Dacă citim cu atenție, chiar și din acest raport minuscul reiese că cel de-al treilea grup, „mercenarii”, nu acționau in concert nici cu muncitorii, nici cu studenții, ci erau străini necunoscuți care acționau împotriva și deasupra dorințelor publice și urmărindu-și propria agendă de violență pentru care veniseră pregătiți și funcționând ca o echipă în măcelul pe care l-au dezlănțuit.[Minerii?]

(7) Modelul uimitor de asemănător al violenței necontrolate din partea uigurilor din Xinjiang din China în urmă cu câțiva ani, în care au bombardat secțiile de poliție, au ars la întâmplare sute de mașini și autobuze și au ucis fără discernământ sute de oameni (în mare parte poliție), nu a fost, așa cum mass-media occidentală. reclamate, rebeliuni spontane împotriva intoleranței din partea Beijingului, dar rezultatul unui proces deliberat de programare emoțională.

După ce rebeliunea a fost înăbușită, guvernul a găsit în mâinile acestor oameni mii de manuale „Otpor” furnizate din străinătate, DVD-uri inflamatorii, instrucțiuni despre fabricarea bombelor și multe altele, toate în mod clar parte a unui program planificat. Revoltele din Hong Kong de astăzi prezintă aceleași fundamente.

(8) O simplă privire la oricare dintre fotografiile publicate care prezintă violență sau haos, va permite oricui, chiar și o familiarizare trecătoare cu Beijingul, să vadă instantaneu că niciuna dintre acele fotografii nu a fost făcută în Piața Tiananmen. Doar lipsa de cunoaștere a Chinei a lumii a permis guvernului SUA și presei internaționale să comită această fraudă enormă.

(9) Un cablu trimis la 22 iunie 1989 de la Ambasada SUA la Beijing către Departamentul de Stat al SUA din Washington a fost un document care, în cuvintele autorilor săi, „încearcă să clarifice lucrurile” despre evenimentele din noaptea de 3 spre 4 iunie. El susține că, spre deosebire de rapoartele din mass-media occidentală, niciun deces nu a avut loc în Piața Tiananmen, ci în altă parte. De asemenea, a confirmat estimările victimelor. Conținutul acestui cablu a fost suprimat timp de mai bine de 20 de ani până când Wikileaks l-a lansat.

(10) Pe lângă rapoartele și cronicile guvernului chinez, cablurile de la Ambasada SUA la Beijing și mărturia scrisă a unui număr de jurnaliști și diplomați respectați care au fost prezenți în Piață, un echipaj de filmare a știrilor spaniole a filmat în direct video, care cred că este încă disponibil, despre defrișarea pașnică a pieței. Videoclipul nu a fost afișat niciodată.

(11) Ambasadorul Spaniei în China, Eugenio Bregolat, a fost prezent în Piață împreună cu echipa de filmare și a scris o carte despre eveniment, în care își exprimă furia față de mass-media occidentală pentru că au inventat povestea masacrului. Editorii din țările vorbitoare de limbă engleză refuză în unanimitate să tipărească o traducere, iar Amazon refuză să transporte originalul.

(12) Columbia Journalism Review a efectuat un studiu detaliat în 1998 și a publicat un articol scris de Jay Matthews, intitulat „Mitul Tiananmenului și prețul unei prese pasive”; Columbia Journalism Review; 4 iunie 2010; https://archives.cjr.org/behind_the_news/the_myth_of_tiananmen.php?page=all 

(13) În 2009, James Miles, care era corespondentul BBC la Beijing la acea vreme, a recunoscut că „a transmis o impresie greșită” și că „nu a existat niciun masacru în Piața Tiananmen”, susținând că „am înțeles corect povestea principală, dar unele detalii sunt greșite”.

(14) New York Times, 05 iunie 1989. Articol de Nicholas Kristoff care confirmă încheierea pașnică a asezamantului studenților.

(15) Nașterea unui mit masacru; Cum a creat Occidentul un eveniment care nu a avut loc niciodată; Japan Times; Luni, 21 iulie 2008, De Gregory Clark; https://www.japantimes.co.jp/opinion/2008/07/21/commentary/birth-of-a-massacre-myth/

(16) „Rapoarte în direct” au fost publicate de la unii reporteri occidentali care detaliază priveliștea de la ferestrele lor a hotelului din Beijing a sutelor de studenți tăiați de mitraliere. Rapoartele lor au fost ridiculizate și condamnate de alții care au dezvăluit că Piața nu poate fi văzută de la Hotelul Beijing. Afirmații similare au fost făcute de Wu’er Kaixi, liderul studenților uigur, de asemenea discreditat atunci când reporterii străini au declarat că a fost văzut într-o parte îndepărtată a Beijingului în momentul în care a susținut că a văzut acele evenimente.

(17) Helvey a organizat revoluții studențești în Vietnam și Myanmar, împreună cu Otpor! în Serbia, Kmara! în Georgia, Pora! în Ucraina, „revoluția de catifea” din Cehoslovacia în 1989, apoi și-a răspândit talentele în Africa și America de Sud. Helvey a fost asociat cu Gene Sharp în Institutul Einstein, finanțat de George Soros, înființat în 1983 ca o ramură a Universității Harvard pentru a se specializa în organizarea protestelor politice studențești ca formă de război colonial american. Sharp și Helvey au fost cei care au creat manualele Otpor care au început procesul de distrugere a Iugoslaviei.

(18) Aproape de sfârșitul lunii mai 1989, Wan Li, președintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului, se afla la Washington pentru o întâlnire cu președintele de atunci George Bush, în care Wan a ridicat problema protestului studenților de la Beijing. Înregistrarea întâlnirii este prea mult redactată pentru a crea o înțelegere multă sau pentru a trage concluzii, dar, după întâlnire, Wan a întrerupt brusc vizita în SUA, s-a întors acasă și a susținut public necesitatea majoră a unei declarații prealabile a legii marțiale a guvernului.

(19) VOA este operat de NED – National Endowment for Democracy – o companie-paravan finanțată de CIA care face o mare parte din munca murdară a acelei agenții care implică uciderea efectivă. VOA este finanțat pentru activitățile sale publice de către Departamentul de Stat al SUA și de CIA pentru participarea sa la operațiunile negre.

(20)https://en.wikipedia.org/wiki/Tiananmen _(documentar)

(21) Proces Longbow: The New Yorker; 7 mai 2009 Visul american: Procesul

(22) Indexul transcripției TAM; Chai Ling; http://www.tsquare.tv/film/transcript_complete.php

(23) Piața Tiananmen, 1989: Istoria declasificată; Editat de Jeffrey T. Richelson și Michael L. Evans; Caietul electronic de informare al Arhivei Securității Naționale nr. 16; Publicat – 1 iunie 1999; http://www.gwu.edu/~nsarchiv/index.html

(24) Pentru potențiala confruntare din Piața Tiananmen, protestul muncitorilor și violența mercenară din Muxidi, este greu de crezut că simultaneitatea a fost accidentală. Teoria care pare să se potrivească cu toate faptele cunoscute este că revolta muncitorilor, cu violența mercenară coordonată separat și injectată în imagine, a fost programată să coincidă cu vărsarea de sânge sperată de la Tiananmen, cu intenția de a reduce o mare parte din Beijing la violență. și anarhie, rezultând o serie de posibilități neplăcute. Aproape că s-a întâmplat așa.

(25) https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Yellowbird

(26) În acele vremuri, călătoria la Hong Kong nu era rapidă și ușoară ca astăzi, așa că era necesară o logistică inteligentă, Chai Ling susținând că a fost expediat la Hong Kong într-o valiză.

(27) Multe probleme diplomatice au rezultat din ingerința guvernului SUA în afacerile interne ale Chinei la acea vreme. Pe lângă faptul că a stârnit incendiile revoluționare în rândul studenților și a alimentat violența de la Muxidi, guvernul SUA a fost condamnat pentru că a oferit un adăpost în Ambasada SUA pentru câțiva dintre liderii revoltei chinezi, iar pe 11 iunie, un cablu al Ambasadei SUA a raportat că radioul și televiziunea chineză Posturile citeau scrisori oficiale în emisie, acuzând guvernul SUA că nu numai că îi sprijină activ pe rebelii politici, ci că oferă refugiu „criminalilor care au creat violența” la Muxidi. (18) Mass-media occidentală a cenzurat în întregime toate aceste știri.

(28) Ambasada SUA confirmă versiunea Chinei a evenimentelor din Piața Tiananmen; Cablurile obținute de Wikileaks confirmă contul Chinei. UK Telegraph, de Malcolm Moore, Shanghai; 04 iunie 2011;

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/wikileaks/8555142/Wikileaks-no-bloodshed-inside-Tiananmen-Square-cables-claim.html

(29) Studenții nu au fost implicați în organizarea protestului de la Muxidi, deși câțiva au fost prezenți. Piața avea deja un contingent de soldați și nu avea nevoie de întăriri, armata poate să fi intrat în Muxidi cu tunurile, dar studenții nu erau ținta și, în orice caz, studenții votaseră deja să elibereze careul/asezamantul înainte să izbucnească violența. la Muxidi.

(30) Trebuie remarcat că versiunea trunchiată a celebrei fotografii „tank man”, care a fost făcută o zi sau două mai târziu, a unui tânăr singur care aparent sfidează mai multe tancuri militare, a fost folosită pentru a înfrumuseța farsa. Vederea cu unghi larg a acelei fotografii arată un șir lung de vehicule militare pe un pasaj total nelegat de pe bulevardul Chang’An și prin Piață și, în orice caz, în mod clar plecau, nu soseau.

Second page; more information:

 

Soldati neinarmati cu studentii

Armata chineză și protestatarii cântând

cântece unul altuia într-un duel amical. Acesta a fost clima timp de multe săptămâni.

Guvernul chinez și majoritatea protestatarilor nu se așteptau niciodată ca situația

sa escaladeze.

Influența occidentalilor în Piața Tiananmen

este evident, privind toate semnele mari în engleză, exprimând american

idealuri.

Iată o poză cu protestatari care le dă mâncare la

soldații chinezi.

Cei care au venit sa

deplânga pe  Hu Yaobang, îndrăgitul lider comunist.

La început, acestia cuprindeau în întregime grupul din Piața Tiananmen. Acesti

studenți și muncitori erau comuniști care îl iubeau pe Mao. Ei nu au

cautat să fie salvati de America. 

Apoi sunt cei care

tocmai au ieșit să socializeze și să se distreze.

Pentru mai multe prezentări de diapozitive, videoclipuri și text

Click pe:

https://worldaffairs.blog/2019/06/02/tiananmen-square-massacre-facts-fiction-and-propaganda  

https://cualia.es/juan-restrepo-el-periodismo-no-puede-ser-un-oficio-de-fanaticos-y-partisanos/ 

Juan Restrepo: „Jurnalismul nu poate fi o meserie pentru fanatici și partizani”

   Guzman Urrero

Lectură de 26 de minute

Deși în ultima vreme parcă o uităm, centrul jurnalismului nu stă în afacerile opiniilor, ci în fapte și descrierea lor echilibrată. Acest angajament față de adevăr este ceea ce conduce cariera admirabilă a lui Juan Restrepo, corespondent RTVE de mai bine de trei decenii și martor direct la unele dintre evenimentele decisive din istoria noastră recentă. Printre alte experiențe pline de sens, Restrepo a condus singura echipă de televiziune prezentă în Piața Tiananmen în acea noapte tragică de 3-4 iunie 1989. A vorbi cu el echivalează cu recuperarea principiilor esențiale ale acestei profesii care ne permite să punem realitatea între citate. semne. Și, așa cum spunea Ciryl Connolly, „cel mai bun jurnalism este să vorbești cu un mare conversator”.

…… ..

EXTRAS DIN INTERVIUL Jurnalistului Juan Restrepo de la RTVE

La asta aveam să mă refer acum… În dimineața zilei de 3-4 iunie 1989, erai în Piața Tiananmen cu cameramanul José Luis Márquez și asistentul Fermín Rodríguez. Ați fost singurii jurnaliști care au fost martori la acea evacuare. În acea zi ai primit o exclusivitate mondială, una dintre cele care intră în istoria profesiei. Înainte să acționeze Armata, v-ați gândit vreodată că mișcarea studențească va pune capăt regimului comunist?

Da asa am crezut. Și nu numai eu, la fel și mulți colegi care au fost acolo de mai bine de două luni de criză, precum și multe ministere de externe din lume.

Ceea ce se întâmpla în țările de influență sovietică și în Uniunea Sovietică însăși ne-a făcut să credem că și China se va deschide, că regimul comunist își trăiește ultimele zile. Nu considerăm că în China parametrii sunt întotdeauna diferiți de cei cu care măsurăm lucrurile în Occident.

Problema care a adus atât de mulți jurnaliști occidentali în China la acea vreme a fost întâlnirea dintre cei doi mari lideri ai comunismului mondial. Ce se întâmplă când un mare eveniment este transformat, când trebuie să improvizezi, când circumstanțele se schimbă? Se schimbă și condițiile de muncă?

După cum am spus deja, atunci eram stabilit la Manila ca corespondent în Orientul Îndepărtat. De acolo am călătorit prin regiune cu o echipă formată dintr-un operator de cameră nord-american și asistentul filipinez. Am lucrat în mare armonie și, așa cum s-a întâmplat întotdeauna când era un eveniment previzibil, solicitasem o viză pentru a călători noi trei la Beijing, cu ocazia vizitei lui Mihail Gorbaciov în China pe 15 mai a acelui an.

Ne pregăteam să plecăm când am primit un telex de la Torrespaña în care îmi spunea că ar trebui să-mi las cei doi colaboratori la Manila și că la Beijing voi lucra cu echipele care plecau de la Madrid, de asemenea, pentru a acoperi acea întâlnire dintre liderii a două mari țări comuniste ale lumii, Gorbaciov și Deng Xiaoping. Instructiunile nu mi-au placut, dar a trebuit sa le urmez si a trebuit sa merg singur la Beijing sa-i cunosc pe cei veniti din Madrid.

S-a întâmplat ca directorul Știrilor să se fi schimbat nu cu mult timp în urmă din cauza demisiei Pilar Miró, din cauza scandalului apărut odată cu achiziționarea unei îmbrăcăminte personală (vestiment personal pentru damă). Aici trebuie să adaug că transferul de puteri nu fusese tocmai o ceremonie de la Versailles. Noul director al News, Diego Carcedo, care a venit să-l înlocuiască pe Julio de Benito, a sosit din New York cu un important memorial al nemulțumirilor în valiză.

Julio de Benito îl oprise cu un an înaintepe corespondentul TVE din New York, conform celor spuse chiar de Julio, prin instrucțiuni directe de la Pilar Miró, pentru că directorului general (Pilar Miró) nu-i plăcea felul în care corespondentul din acel oraș. a acoperit boala președintelui american. Ronald Regan a avut cancer la nas și pentru Pilar modul în care Carcedo a raportat că chestiunea a fost asemănătoare ca o glumă, așa că a ajuns să dea ordin de revocare din funcție.

Pilar Miró se afla în antipozii ideologici ai lui Reagan, dar era clar că este președintele unei națiuni prietene și merită respect. Carcedo, care din diverse motive personale nu a vrut să părăsească New Yorkul, a reușit să fie numit delegat al Agenției EFE în acel oraș până când a fost chemat de noul director general la Madrid pentru a-și asuma funcția de director al Știrilor. Așa că a ajuns puțin sensibil cu noi toți care aparținem echipei lui Pilar, așa că atunci când am primit ordinul de a călători singur în China, nici nu am putut sugera să mi se permită să iau echipa din Manila. Noul Director al Știrilor nu a avut încredere în mine.

Am ajuns la hotelul Sheraton Great Wall din Beijing, în nord-estul orașului, lângă zona Ambasadelor, și acolo i-am întâlnit pe colegii mei care veniseră din Madrid. Din motive care nu sunt de actualitate acum, mediul de lucru a fost tensionat, între ei s-au ivit zilnic mici discuții despre cele mai banale și neînsemnate lucruri. Îmi amintesc că, aproape în fiecare zi, pe lângă birourile noastre improvizate din hotel trecea un fotograf de la revista Interviú care, auzind discuțiile noastre, spunea că cei de la Televisión Española erau în momente de catharsis zilnic.

Pentru mine acea situație a fost foarte neplăcută și mai mult, după cum am spus, a trebuit să mă descurc fără echipa cu care lucram în armonie. În plus, nu lucrasem de mai bine de doi ani cu cameramani din Madrid. Și aici este necesar să mă opresc din nou pe drumul pe care îl luăm spre noaptea din Tiananmen. În Televiziunea Spaniolă, la vremea aceea – nu știu care sunt obiceiurile/tendințele astăzi – a existat o confruntare ascunsă între niște cameramani – nu toți, trebuie să spun – și redactori. Pentru început, ei nu și-au permis să fie numiți „cameramani”, ci „fotojurnalişti”. În plus, era un grup mic, printre care se număra José Luis Márquez, care se considerau adevăratul factotum al televiziunii. „Noi luăm imaginile, televiziunea este imagine, deci noi suntem cei care facem televiziune” era mai mult sau mai puțin motto-ul lor și, chiar și deschis, aveau tendința să desconsidere ceea ce le cerea editorul sau să o facă fără tragere de inimă.

Acea atitudine am gasit-o neinteligentă. În toate lucrările există ierarhii și oricât de mult se considerau cameramanii spanioli mai presus de editori, modul de a face televiziune în întreaga lume funcționa așa: un editor dădea ordin și cameramanul trebuia să se ocupe de ceea ce i se cerea, pentru mai mult. decât credeau ei altfel. Dacă la aceasta se adaugă tensiunea pe care am descris-o deja înainte între diferiți membri ai echipei din Madrid – redactori, producători, editori de imagine – avem imaginea mediului în care a trebuit să lucrez.

Am ajuns cu toții înainte de vizita lui Gorbaciov, dar demonstrațiile de stradă și ocuparea pieței de către studenți și oameni din Beijing au avut loc încă din 15 aprilie, când s-a aflat de moartea lui Hu Yaobang, care a fost fitilul care a tras. protestul împotriva regimului de la Beijing. Cu două zile înainte ca armata să pună mâna pe piață, o coloană de polițiști militari foarte tineri și neexperimentați din provincii a încercat să elibereze piața, iar în vecinătatea pietii Tiananmen au fost dezarmați și supuși public unor puternice mustrări din partea studenților la primele ore ale dimineții.

Acesta a fost unul dintre multele episoade ciudate pe care le-am trăit în Beijing în acele vremuri, dar îmi aduc în minte pentru a ilustra mai bine ceea ce v-am spus până acum. La un moment dat, când înregistram toate acele secvențe oarecum suprareale, mi-a trecut prin minte să-i cer cameramanului să ia niște fotografii cu o pungă cu mâncare care zăcea pe jos. Îmi amintesc perfect. Apoi Márquez, absolut furios, a pus camera pe pământ și a plecat. Asistentul, Fermín Rodríguez, a luat apoi dispozitivul și a făcut ce a putut, pentru că nu puteam pierde ceea ce se întâmpla pe acea stradă.

Era aproape trei dimineața. Un episod ca acestea la o televiziune nord-americană, de exemplu, i-ar fi permis redactorului să-și sune la cartierul general, să raporteze ce s-a întâmplat și protagonistul său a fost concediat. La TVE nu e așa, s-ar putea întâmpla acele lucruri și altele mai grave și nu s-a întâmplat nimic. Mai lucrasem cu José Luis Márquez cu alte ocazii. Călătorisem în afara Spaniei, știam că este un bun profesionist, curajos când problema o cere, intuitiv, dar cu niște neajunsuri personale pe care nu vreau să le menționez.

– Știu că ai menționat-o de multe ori, dar ai putea să-mi spui câteva scene semnificative la care ai fost martor în acea noapte?

– Da, am spus-o în nenumărate rânduri, dar de data aceasta încerc să pun un context în circumstanțele de lucru, nu doar la evenimentele din acea zi, astfel încât să fie clar ce s-a întâmplat cu materialul înregistrat de echipa TVE în timpul noaptea de 3 spre 4 iunie 1989 la Tiananmen.

A sosit 3 iunie și tensiunea a fost palpabilă/vizibilă în atmosferă. Márquez, Fermín și cu mine eram în piața aglomerată la amurg. Nu doar studenți, ci și oameni obișnuiți și mulți jurnalişti; Era o zi însorită, dar în mijlocul după-amiezii, niște nori au acoperit cerul Beijingului dând un aer ceva mai greu și apăsător, iar pentru a face atmosfera mai tulburătoare, niște elicoptere militare au început să survoleze piața și împrejurimile acesteia.

Brigada 38 a armatei se afla deja în Beijing și se vorbea despre morți și răniți. În jurul orei 5:00 după-amiaza, a apărut un băiat cu o cămașă însângerată și o cască de soldat în mână. Nu știam ce spunea atunci. Traducatorul nostru nu a fost cu noi. Chestia este că asta indica că un incident mai mult sau mai puțin grav s-a petrecut în afara pieței și acel băiat aducea vești.

Am fost la hotel pentru că trebuia editată o piesă și dictată o cronică telefonică. Începuse să se întunece. Ar fi după ora 7:00 când am ajuns la Sheraton. M-am așezat să scriu cronica când am primit un telefon de la Alicia Relinque, traducătoarea noastră, care îmi spunea că în vecinătatea legațiilor diplomatice un tanc atacase un grup de oameni, că se trăgeau focuri de armă și că probabil că sunt câtiva oameni răniți. Pe la 9:30 noaptea am auzit la un radio englez, nu-mi amintesc pe care, poate BBC, că piața fusese complet curățată de jurnaliști. Mi se pare că radioul CBS a fost ultima echipă care a părăsit Tiananmen în acea noapte.

Un fapt care susține precaritatea mijloacelor pe care le aveam a fost faptul că nu avem o mașină închiriată definitiv și că ne-am deplasat tot timpul cu taxiul. Până atunci, majoritatea oamenilor care veniseră de la Madrid pentru a acoperi vizita lui Gorbaciov la Beijing s-au întors deja și (taxiurile) cu ei. De asemenea, au fost duși echipe de editare cu ei. La Beijing eram doar Márquez, Fermín și cu mine, și un producător, Santiago de Arribas, care se ocupa de gestionarea tot ceea ce era legat de transmiterea și expedierea materialului la Madrid.

I-am chemat pe Márquez și pe Fermín în camerele lor și le-am spus că ar trebui să încercăm să mergem în piață. A fost o nebunie văzută după ce s-a întâmplat, dar mi s-a părut normal la momentul respectiv. Noi trei am părăsit hotelul cu puțin timp înainte de ora 11:00 noaptea. Când am ajuns în hol, era întuneric și liniște, pe jumătate gol. Un contrast impresionant cu ceea ce fusese în zilele precedente, care era plin de oameni și animație. Acolo stăteau mai multe echipe de televiziune precum ABC, BBC și CNN, precum și jurnalişti din presa scrisă a căror prezenţă a contribuit la aducerea vieţii în acel loc. În noaptea aceea, nu era nimic acolo.

Când am plecat toți trei, liniștea domnea în întunericul acelui hotel modern. Atunci s-a întâmplat unul dintre acele lucruri ciudate care se întâmplă în astfel de circumstanțe și anume că un taximetrist singur și singuratic, pe jumătate adormit, se afla acolo lângă ușa hotelului, în interiorul vehiculului său, de parcă ne aștepta. Era singurul vehicul disponibil. Bărbatul vorbea doar chineză, dar a înțeles că vrem să mergem la Tiananmen. A acceptat cererea noastră și am început turul nostru prin oraș.

Ne-am plimbat aproximativ o oră și jumătate în nord-estul Beijingului, căutând o ieșire în piață, dar am găsit drumurile blocate de vehicule în flăcări și baricade pe care oamenii le-au improvizat ca arzând cauciucuri sau roți de mașini, până la o răscruce de drumuri mari. căile – reconstruind mai târziu, am crezut întotdeauna că se află la intersecția dintre Chaoyanmen și Dianmen, deși astăzi nu sunt atât de sigur – am găsit ceva care a avut un mare impact asupra noastră.

Străzile erau întunecate, ne-am oprit lângă un grup de oameni care freamănau, aproape toți băieți tineri care, văzând că suntem presă străină, ne-au condus câțiva metri înainte unde mai era un grup de oameni. Erau vreo zece-douăsprezece biciclete zdrobite de tancurile armatei cu câteva ore înainte, răsucite ca un ghem de sârmă, iar lângă ele cadavrul unui tânăr, cu capul zdrobit și masa cerebrală vărsată pe pământ. La câțiva metri de acolo, am văzut, în timp ce plecam, un camion de transport militar și înăuntru, liniștiți și calmi de parcă ar aștepta pe cineva, soldați foarte tineri. Camionul era înconjurat de oameni care, evident, nu permiteau deplasarea acestuia sau plecarea militarilor.

Ne-am reluat marșul până când am intrat în Qinmen hutong câteva minute mai târziu. Hutong-urile din Beijing sunt cartiere vechi care erau aproape de Orașul Interzis, cu străzi foarte înguste și case joase, cu o curte interioară. Astăzi multe dintre ele au dispărut. Paradoxal, aleile alea erau liniștite, în afara caselor se vedea oamenii vorbind, de parcă nu s-ar întâmpla nimic în oraș. Taxiul nostru a continuat fără oprire, dar într-un ritm lent, astfel încât să văd prin ferestrele deschise ale caselor oameni care ascultau radioul sau se uitau la televizor. Am înregistrat imagini din interiorul vehiculului și îmi amintesc că Márquez a comentat: „Este foarte drăguț, băiete”.

Dintr-o dată, fără să așteptăm, deși șoferul nostru de taxi știa ce caută, ne-am trezit în fața pieței. Ajunsesem în colțul de sud-vest al Tiananmenului. Ajunsesem la poarta Qinmen de la sud de piață. Am intrat în Tiananmen, ne-am lăsat vehiculul lângă trotuar pe latura de est când chiar în acel moment a apărut la fața locului un vehicul cu pedale cu o platformă de lemn care era foarte comună atunci în China, încărcat cu mai mulți răniți și poate câțiva morți. Nu era momentul să verificăm. Șoferul acelei triciclete căuta un spital din apropiere, se îndrepta spre nord, spre Changan Avenue, marea arteră care trece prin fața Orașului Interzis și traversează Beijingul de la est la vest.

La scurt timp, din același loc a apărut un alt vehicul care se uita în aceeași direcție, de data aceasta o camionetă de mici dimensiuni, încărcată și ea cu cadavre însângerate. A reușit să depășească, nu fără oarecare dificultăți, niște obstacole care se aflau acolo pe pământ și și-a continuat drumul. Desigur, am înregistrat toate acestea.

Era după miezul nopții de 3 iunie când am intrat în marea esplanada Tiananmen, pe lângă Mausoleul Mao Tsetung și ne-am îndreptat către Monumentul Eroilor din centrul pieței. Am găsit mii de studenți adunați în jurul monumentului. Apoi am calculat vreo două mii, dar ar putea fi mult mai multe. Erau calmi, tăcuți. În afara pieței s-au auzit explozii și împușcături. Locul era slab luminat și din difuzoare se auzea o voce care dădea din când în când câteva indicații.

De acolo se vedea strălucirea focurilor sau a focurilor aprinse afară. Celelalte trei colțuri care dădeau acces în careu au fost blocate de armată.

Când ne-am apropiat de studenți și ei au văzut că aveam camera aprinsă, au început să cânte Internaționala. Pentru mine a fost unul dintre cele mai emoționante momente ale acelei nopți. Un băiat s-a desprins de grup și a venit spre noi fluturând un steag chinez uriaș. Am făcut o prezentare la cameră comitând o imprudență care a fost să pornesc blițul, ceea ce poate ne-a atras atenția de la militarii de sub Poarta Tiananmen.

Un băiat care m-a auzit vorbind a venit la noi și ne-a spus în spaniolă cum e să fii înconjurat de armată. Nimeni din armată sau poliție nu s-a apropiat însă și nici nu ne-au împiedicat să înregistrăm, dar acesta a fost într-adevăr unul dintre riscurile pe care le-am alergat și tocmai acesta este cheia a ceea ce s-a întâmplat cu materialul înregistrat în acea noapte.

Pe măsură ce ne-am dat seama că putem fi arestați și eram în pericol de a ni se confisca materialul, am început să înregistrăm pe casete care au durat doar cinci sau zece minute timp de o jumătate de oră. Am înregistrat, am schimbat casete pentru a proteja ceea ce a fost înregistrat, am camuflat cât am putut și am pus o casetă nouă, până s-au epuizat și a trebuit să le folosim pe cele deja folosite și să înregistrăm în cozile rămase ale celor deja înregistrate. Aceasta însemna că materialul a fost înregistrat liber pe casete. Ceea ce a fost consemnat nu corespundea ordinii cronologice în care s-au întâmplat lucrurile și este important să înțelegem ce s-a întâmplat ulterior cu materialul.

Între miezul nopții și aproape 4:00 a.m. duminică am filmat în toată piața, care era o uriașă esplanada pustie. Studentii au continuat să se înghesuie în jurul Monumentului Eroilor. La scurt timp după ce am ajuns acolo, în jurul orei 1:00 dimineața, un tanc cu roți pneumatice a intrat în piață dinspre vest, dinspre Changan. Unii studenți au ieșit din monument și l-au confruntat aruncând cu bețe și sticle în el sau orice au găsit acolo. Șoferul s-a întors pe drumul din care venise.

Elevii au cântat din nou în cor, în timp ce autoritățile au continuat să transmită sloganuri și instrucțiuni de evacuare a pieței prin difuzoare. Acest lucru l-am învățat mai târziu pentru că la vremea aceea nu înțelegeam ce spuneau. Am fost chiar aproape să filmăm până pe Changan Avenue, în fața Turnului Tiananmen unde, sub portretul mare al lui Mao care domină piața, aproximativ o mie de soldați au rămas impasibili în așteptarea ordinelor. În drumul nostru prin corturile rămase, am văzut un băiat singuratic dormind de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat acolo.

Șoferul nostru, care era foarte speriat, a început să ne grăbească să plecăm de acolo și făcând ture cu mâna ne-a indicat că locul era înconjurat, în timp ce spunea singurul cuvânt în engleză pe care îl putea pronunța: „Soldiers, soldiers!”.

A înțeles, probabil vorbind cu unul dintre elevi, care este situația la locul respectiv. Piața era înconjurată de soldați și, întrucât se simțea îsperiat, voia să iasă de acolo.

Am hotarat atunci ca il duc intr-un loc discret si sigur si am iesit cu el dupa ora 4:00 dimineata, cand se stinsesese toate luminile din local. Tiananmen era complet întuneric și am luat taxiul spre vecina Qinmen Hutong, unde intrasem. Am convenit ca la întoarcerea mea să ne aflăm la poalele unuia dintre grupurile sculpturale care flanchează spre sud mausoleul Mao Tsetung.

Era important să păstrez vehiculul pentru a ieși de acolo mai târziu, astfel încât, de fapt, l-am lăsat pe una dintre străzile pe care le-am descris mai înainte și m-am întors spre piață, unde deja începuse evacuarea.

Când m-am dus la monumentul unde mă întâlnisem cu Márquez și Fermín, ei nu erau acolo, desigur. Haosul a fost total. Mii de soldați au ieșit din interiorul Orașului Interzis, unii cu bastoane în mână și alții cu puști cu baionetă fixă, îndreptați spre mulțime.

Mii de soldați au ieșit și din clădirea Sala Mare a Poporului, din partea de vest a pieței, în aceleași împrejurări ca și cei din Orașul Interzis: unii arătând puștile, alții cu bastoanele în mână. Ideea a fost să se deplaseze în formă de L inversat spre monument și să mute studenții spre colțul de sud-vest, care era singura dintre cele patru intrări care nu a fost blocată de armată.

Având în vedere condițiile de confruntare pe care le-am avut cu Márquez în toată acea muncă, în mijlocul acelui haos am avut timp și curaj să previn o altă posibilă supărare. Cum deja îmi imaginam ce s-ar întâmpla dacă nu ne întâlnim, pentru a lăsa dovada că m-am întors la locul și programarea indicat, am urcat pe piedestal, care era jos, puțin peste un metru, și înfipt în pliurile din piatră cioplită a acelui. grup sculptural un mic obiect din plastic cu pretenția naivă de a-l arăta colegilor a doua zi. O naivitate, pentru că in piața nu s-a mai putut fi reintra timp de câteva săptămâni după acea tragedie.

Pe măsură ce soldații au înaintat, împingând studenții spre colțul de sud-est, au demontat și au ars corturile rămase. Un tanc a răsturnat statuia Zeiței Democrației pe care studenții la Arte Frumoase o instalaseră în fața portretului lui Mao, în nordul pieței.

Evacuarea a fost grosolană, energică și fermă, dar masacrul despre care toată lumea a vorbit mai târziu nu a avut loc. Studentii au părăsit piața într-un mod ordonat și au terminat la 6:00 dimineața. Erau triști, învinși, unii plângeau, se îmbrățișau. Purtau instrumentele care le serviseră să facă propagandă în săptămânile de ocupare a pieței, precum difuzoare și mici imprimante manuale. Apoi am dat de un coleg de la revista engleză The Spectator, Richard Nations, care mi-a spus că i-a văzut pe cei doi însoțitori ai mei plecând în fruntea marșului.

Márquez și Fermín îi însoțeau pe studenții care au cotit la dreapta pe bulevardul Qinmen Xi Dajie și apoi s-au îndreptat spre nord, spre Universitatea Peking, cu siguranță. Dar ajungând aproape de Changan, lângă Sala de concerte din Beijing, au apărut tancuri și trupe și au început să tragă în mulțime. Bănuiesc că unii studenți au vrut să se întoarcă în josul Changan, spre piață.

Acolo, după șapte dimineața s-au înregistrat mai mulți morți și răniți, dar asta s-a întâmplat în afara pieței, nu în Tiananmen, așa cum au relatat mai târziu multe mass-media.

Deci, de ce toată lumea îl știe drept masacrul de la Tiananmen?

Pentru că așa a prezentat-o toată mass-media din lume de îndată ce s-a produs tragedia și imaginile TVE au contribuit, fără intenția noastră, să creeze acea confuzie.

A fost tragedie, da, și morți, multe, nici astăzi nu știm câti. De-a lungul acestor ani, a existat un dans al figurilor variind de la 250 la 3.000. În orice caz, aceștia nu au murit în interiorul pieței, ci noaptea, în zona Muxidí, la est de piață, și dimineața nu departe de sediul guvernului numit Zhongnanhai, la vest de Tiananmen. Și faptul că măcelul a fost în afara pieței are importanța lui, pentru că cu siguranță ordinul pe care l-a avut armata era să păstreze intrările cu foc și că înăuntru nu a fost vărsare de sânge din cauza valorii simbolice a locului.

Îmi amintesc că un coleg mi-a spus, când i-am spus: „Ce diferență are dacă a fost afară sau înăuntru, a fost un masacru!” Ei bine, se dovedește că pentru chinezi a avut importanța ei, Tiananmen este un loc „sacru” pentru comunismul chinez. Acolo se odihnește mumia lui Mao, privirea ei contemplă locul de la intrarea în Orașul Interzis. Acolo s-a născut oficial Republica Populară Chineză, acolo se află monumentul eroilor luptei antijaponeze și se află pe o axă cu Templul Raiului a cărui semnificație doar chinezii îl pot înțelege.

Ceea ce nu au putut evita este cunoscut sub numele de „masacrul de la Tiananmen” din cauza unui paradox extraordinar derivat din imaginile noastre. Când am ajuns la hotel în dimineața zilei de duminică 4 iunie cu acele imagini, mai mulți colegi au vrut să le aibă. Am decis să le împărtășesc cu ABC american, pentru că era singura modalitate de a-le scoate imediat din China. Cu toți cei morți și răniți, toată mass-media vorbea deja despre masacrul de la Tiananmen când au sosit imaginile noastre, purtate de un mesager ABC pentru a trimite TVE la Madrid și a le distribui în întreaga lume.

Dar, după cum am spus – și de aceea am insistat înainte – înregistrarea care era în casetele noastre nu a fost în ordinea cronologică, așa cum s-au petrecut evenimentele. În ele erau morți și răniți înainte de a intra în piață și apoi la împușcături de dimineață, dar numai noi am fi putut edita acele imagini în ordine cronologică și nu cei care au făcut-o în Hong Kong și Madrid. Toată lumea era sigură, din ceea ce au spus agențiile și alte mass-media, că acele imagini erau în interiorul pieței.

Celebra imagine a omului din fața tancului de care toată lumea își amintește și este una dintre icoanele secolului al XX-lea a fost atribuită chiar unui masacru din piață care nu a existat. Acea imagine este din data de 5, luată de la Hotelul Peking de alți colegi, nu de noi, când coloana de tancuri se retragea din piață după ce o degajase și o ocupase.

Acea acoperire a fost foarte importantă pentru mine, dar mi-a lăsat ceva amărăciune și frustrare față de condițiile în care am lucrat. Versiunea pe care José Luis Márquez o dă despre acele evenimente și pe care oricine dorește poate căuta pe internet la Radioul Național al Spaniei pe 4 iunie și pe care a repetat-o de un sfert de secol, este o insultă la adresa inteligenței: el doar a luat un taxi și, fiind mai deștept decât cei 2.500 de jurnaliști care se aflau la Beijing atunci, s-a dus în piață – nici măcar nu avea asistent – a cărat, pe lângă cele șapte kilograme de greutatea camerei, și o geantă cu cincisprezece casete, cabluri, microfoane etc., a adormit puțin în timp ce sosesc tancurile și în mijlocul gloanțelor a plecat acolo cu studenții. Tot un erou. [Audio: Interviu cu José Luis Márquez în RNE]

Și care a fost soarta întregului material înregistrat? De ce nu a fost folosit pentru a-l transforma într-un documentar spaniol care înregistrează, pe baza acelei exclusivități, tot ce s-a întâmplat în acele ore?

Cu siguranță se află în arhiva TVE, în aceeași dezordine în care a fost înregistrat, și niciodată nu s-a putut face cu adevărat un raport care să spună cum s-au petrecut evenimentele. Există chiar și imagini nepublicate, cum ar fi cele ale întregului proces de realizare a Zeiței Democrației, care nu au fost niciodată difuzate.

Un an mai târziu, când Carcedo mi-a răsplătit munca trimițându-mă la Madrid, Manu Leguineche, care era atunci directorul En Portada, mi-a comandat, la prima aniversare a tragediei, un program, dar a insistat asupra versiunii de masacrul din interiorul pieței împotriva criteriilor mele și a mărturiei mele personale.

El a făcut chiar și o prezentare a programului spunând cum tancurile au intrat în piață și au zdrobit studenții. Este în arhiva TVE în caz că cineva se îndoiește de ceea ce spun.

Trebuie să spun în apărarea sa că ani mai târziu, deja foarte bolnav, la casa lui din Brihuega mi-a cerut iertare și și-a recunoscut greșeala. A făcut-o în fața martorilor. Mai târziu, mai multe companii private de producție au dorit să folosească acel material și, pentru că nu a fost niciodată pus în ordine, le-a fost foarte greu să-l localizeze. În mod paradoxal, cel mai bun documentar care s-a făcut despre acele evenimente folosind imagini TVE a fost realizat de nord-americana Carma Hinton, dar această companie dă creditul ABC și nu Televisión Española.

Confuzia a fost de așa natură încât oamenii au ales pentru o emisiune specială care a fost realizată cu ocazia împlinirii a 50 de ani ai TVE printre cele mai bune imagini cu bărbatul din fața tancului care, după cum spuneam, nu erau ale noastre.

– Toată această confuzie pe care o descrieți mă duce într-un alt punct, și anume că se pare că lumea a optat pentru amnezie în fața tragediei de la Tiananmen. De-a lungul anilor, și odată cu întorsăturile politicii internaționale de atunci, s-a schimbat perspectiva ta asupra a ceea ce a însemnat acel episod teribil?

– Nu, nu s-a schimbat. Acest lucru a fost traumatizant pentru China, care a durat ani pentru a reveni la cursul politic pe care îl urmase Deng Xiaoping. Tiananmen a fost o încetinire și astăzi integrează acea trilogie de termeni contradictori pentru nomenclatura chineză: Taiwan, Tibet și Tiananmen.

Pe de altă parte, oamenii au rămas cu ideea „masacrului de la Tienanmen” și va continua să fie folosită din când în când când se dorește să ne amintim că în China există o dictatură de fier. Întotdeauna, atâta timp cât regimul actual va supraviețui, va fi un mod de a le spune liderilor chinezi: „Da, multă prosperitate economică, dar sunteți încălcatori ai drepturilor omului”.

(Sfârșitul fragmentului legat de evenimentele din Piața Tiananamen.)

Sfârșitul interviului

 

Etichete: Color Revolution, Engleză, Inteligență, LARRY ROMANOFF, Politică

Post navigare

SHQIPTARE — Coronavirus și Kinës: Një Përditësim Tronditës. A e ka origjinën virusi në SH.B.A.?

Să avem o criză financiară: în primul rând, avem nevoie de o bancă centrală — 07 octombrie 2019

10 gânduri despre „Piața Tiananmen: Eșecul unei revoluții de culoare din 1989, instigată de americani”

  1. Biswapriya Purkayastha spune:

10 mai 2021 la 12:38

Am scris o dezmințire a aceleiași farse de „Masacrul din Piața Tiananmen” cu câțiva ani în urmă, cu alte detalii, inclusiv faptul că fotografia Tank Man este o dovadă clară a reținerii militare extreme în fața provocării, nimic mai mult sau mai puțin.

Răspuns

  1. Pingback: Propaganda și mass-media: Partea 1 – Introducere | PALESTINI DEZRĂDĂDINIȚI: SALAM ALQUDS ALAYKUM
  2. Pingback: Propaganda și mass-media: Partea 1 – Introducere – geopolitică
  3. Pingback: CH — 拉里•罗曼诺夫(LARRY ROMANOFF) — 宣传与媒体:第一部分——导论 — 截止2021年5月10月 | Despertandome chinezesc
  4. Pingback: Evrei și revoluții – Nomad Travel Hacker
  5. Pingback: Evrei și revoluții | marychocomog
  6. Pingback: Evrei și revoluții – Sudul global
  7. Pingback: Les Juifs et les révolutions. LARRY ROMANOFF – 12 septembrie 2022 – Association Entre la plume en l’enclume
  8. Pingback: Les juifs et les révolutions – Parti Nationaliste Chrétien
  9. Pingback: Evrei și revoluții – geopolitic

SURSA: https://www.bluemoonofshanghai.com/politics/16216/