RO — LARRY ROMANOFF: Modelul de afaceri chinezesc YiWu, de care nu ati mai auzit

Modelul de afaceri chinezesc YiWu, de care nu ati mai auzit

de Larry Romanoff, 15, Decembrie 2019

Traducerea: CD

CHINESE   ENGLISH   NEDERLANDS   PORTUGUESE   ROMANIAN   SPANISH

 

Piața de mărfuri YiWu

 

Un scurt context: YiWu este cel mai mare supermarket din lume. YiWu este un oraș mic (de fapt este un oraș cu peste un milion de locuitori, dar în China este un oraș mic) din provincia Zhejiang, la 45 de minute cu trenul de mare viteză de Shanghai. Zona înconjurătoare conține nenumărate mii de fabrici mici (și unele mari) care produc cantități mari de bunuri mici – unelte electrice de mână și mici, umbrele, genți și bagaje, jucării, articole de cadouri, electrocasnice mici, ustensile de bucătărie, articole electronice mici, bandă adezivă. Produsele sunt în mare parte articole utilitare standard pe care le numim în general mărfuri.


 

Cu această concentrare intensă a clusterelor de producție, YiWu are cele mai mari piețe de mărfuri din lume. Cea mai mare piață angro de fabrică din YiWu, Centrul de Comerț Internațional, este formată din opt clădiri cu 5 etaje, însumând aproximativ 5 milioane de metri pătrați și care conțin aproximativ 80.000 de magazine, fiecare magazin fiind deținut de una dintre fabricile cu suprafață mică. Este atât de mare încât culoarele din fiecare clădire au nume de străzi; hărțile sunt în mod normal necesare pentru navigare.

 

Pentru a vă economisi aritmetica, dacă petreceți 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, cu doar 1 minut în fiecare magazin, veți avea nevoie de mai mult de 8 luni pentru a le vizita pe toate. Și aceasta este o singură piață de aproximativ 20 din oraș. Multe piețe sunt specializate într-un anumit produs: umbrele, flori artificiale, articole de papetărie, jucării, lumânări cosmetice, bijuterii de modă, genți și produse din piele pantofi, șervețele, pânză, șosete, lenjerie intimă. . . Piețele tipice ar avea 2.000 de magazine care vând numai curele sau 10.000 de magazine care vând ceainice mici din ceramică.

 

Industria brichetelor YiWu

 

Unul dintre articolele produse local este brichetele, această industrie din jurul YiWu constând din aproximativ 4.000 de familii care dețin și operează aproximativ 1000 de fabrici, toate producând fie componente, fie produse întregi asamblate. Aceste familii ar putea consta doar dintr-un soț și soție cu câțiva angajați sau, eventual, o familie extinsă mare de la bunici, unchi și mătuși și urmași de vârstă absolventă a universității. În fiecare caz, o fabrică poate angaja atât de mulți sau cât mai puțini lucrători externi, cât este necesar.

 


Modelul de afaceri

 

În urmă cu câțiva ani, fiecare dintre fabrici producea produse finite, adesea concurând direct între ele și lipsind de standardizare sau compatibilitate între ele. De-a lungul timpului, diverse fabrici s-au dovedit mai bune la producerea unor tipuri de componente decât altele, în timp ce unele au excelat în asamblarea sau ambalarea produselor finite.

 

Proprietarii fabricii s-au întâlnit în mod repetat pentru a discuta situația lor generală și, în cele din urmă, au fost de acord să coopereze și să se specializeze. Astăzi, unele fabrici produc toate componentele diferite pentru o gamă largă de mărci și stiluri, în timp ce altele se concentrează pe asamblare sau ambalare.

 

Fiecare fabrică din această rețea existentă își servește rolul în sistem pentru a produce un volum suficient pentru a umple toate comenzile existente. Cu toate acestea, este, de asemenea, liber să-și fabrice propriile mărci de brichete sau să producă alte produse pe lângă brichete. Atâta timp cât cerințele de bază ale cooperativei sunt îndeplinite și deoarece fiecare fabrică este privată, nu există restricții privind activitatea.

 

Această cooperativă funcționează într-un sens foarte real ca un producător și exportator imens, bine organizat, cu zeci de mii de angajați și 1000 de locații de producție – dar fără consiliu de administrație, fără management de nivel executiv sau mediu, fără manual de politici, fără fantezie. birouri, fără birocrație și fără cheltuieli generale corporative.

 

Datorită structurii descentralizate și concentrării strânse pe produse specializate, grupul se poate mișca rapid pentru a face față oricăror provocări. Uneori, procesul de dezvoltare de la conceperea produsului până la proba produsă poate dura mai puțin de 24 de ore. Grupul poate accepta si umple comenzi de orice marime, productia facandu-se in oricare locatie are capacitate disponibila.

 


 

Finanțarea nu este niciodată o problemă, deoarece sarcina de investiții de capital este distribuită atât de larg, modernizarea sau adăugarea de capacitate făcându-se în trepte mici în funcție de capacitatea și ambiția fiecărei unități de producție și, desigur, fiecare persoană din întregul plan are un personal investit. interesul de a se asigura că costurile sunt menținute la minimum.

 

Această structură are un avantaj ascuns enorm în existența a aproximativ 10.000 de marketeri, toți care umplu fiecare moment liber căutând pe internet mai mulți clienți pentru această întreprindere cooperativă, fiecare având mult de câștigat din acest efort, deoarece toate veniturile merg direct în propriile buzunare. .

 

Această cooperativă slab structurată, dar strâns unită a permis nenumăratelor companii mici să funcționeze ca o entitate mult mai mare și mult mai puternică, cu rezultate uimitoare, YiWu crescându-și cota pe piața mondială a ușoarelor de la aproximativ 30% la peste 70% în doar câțiva ani, iar zona YiWu generează un PIB de aproape un trilion de dolari SUA (o treime din California).

 

Este de remarcat faptul că, în afară de câțiva copii proaspăt absolvenți care se alătură afacerii de familie, aici nu există MBA. Întregul model de afaceri a fost inventat de generația mai în vârstă, dintre care mulți nu și-au terminat nici studiile liceale.

 

Este puțin probabil ca o astfel de entitate să supraviețuiască mult timp în Occident, deoarece conceptele chinezești de familie, cooperare, armonie, fie nu există deloc în Occident, fie nu în același mod sau în aceeași măsură. Aceasta este doar o poveste a inovației în China. Există nenumărate mii de alții, în moduri și locuri pe care s-ar putea să nu ne imaginăm niciodată.

 

 

Există, de fapt, ceva mai mult în această poveste. La școala de afaceri de la universitatea din YiWu, o condiție prealabilă pentru absolvire este ca toți studenții să-și înființeze și să-și conducă cu succes propria afacere. Acestea pot fi doar magazine online care vând orice fel de produse, dar toate sunt profitabile. De asemenea, studenții locali sunt adesea suficient de fluenți în multe limbi pentru a acționa ca agenți pentru milioanele de cumpărători străini care vin în oraș în fiecare an, ajutându-i să navigheze prin sistem, să acționeze ca traducători, să găsească produse satisfăcătoare, să negocieze prețuri și condiții.

 

Unii dintre acești copii câștigă până la 100.000 USD într-un an cât sunt încă la școală. Nu vedem asta la Harvard sau Western și nici nu vedem parcări studențești pline cu BMW-uri și Ferrari-uri.

 

*

Scrierile dlui Romanoff au fost traduse în 32 de limbi, iar articolele sale au fost postate pe peste 150 de site-uri de știri și politică în limbi străine din peste 30 de țări, precum și pe peste 100 de platforme în limba engleză. Larry Romanoff este un consultant de management pensionar și om de afaceri. A deținut funcții de conducere în cadrul unor firme internaționale de consultanță și a deținut o afacere internațională de import-export. A fost profesor invitat la Universitatea Fudan din Shanghai, prezentând studii de caz în afaceri internaționale la cursurile EMBA de nivel superior. Domnul Romanoff locuiește în Shanghai și scrie în prezent o serie de zece cărți legate în general de China și Occident. El este unul dintre autorii care contribuie la noua antologie a lui Cynthia McKinney „When China Sneezes”. (Cap. 2 — Confruntarea cu demonii).

Arhiva sa completă poate fi văzută la  și

https://www.bluemoonofshanghai.com/ și https://www.moonofshanghai.com/

El poate fi contactat la:

2186604556@qq.com

*

Toate imaginile din acest articol sunt de la autor

Copyright © Larry Romanoff, Luna albastră din Shanghai, Luna din Shanghai, 2023