RO — LARRY ROMANOFF: Iraq, Kuwait si razboiul din Golf

Iraq, Kuwait si razboiul din Golf

de Larry Romanoff, March 24, 2023

Președintele George H.W. Bush (al doilea de la dreapta) se întâlnește cu secretarul Apărării Dick Cheney (al treilea din stânga) și consilierii militari generalul Norman Schwarzkopf (al doilea de la stânga) și președintele șefilor comune Colin Powell (dreapta) la Pentagon pentru a discuta despre criza din Golf, 15 august 1990 .Gary Cameron/Sursa Reuters

 

Între râurile Tigru și Eufrat se află unul dintre „leagănele civilizației” originale ale lumii noastre – țara care odinioară era cunoscută sub numele de Mesopotamia, casa conducătorilor Sumeriei, Akkadiei și Babilonului, nume care evocă și astăzi imagini ale bogăției și ale unui înalt nivel de dezvoltare. Acum cunoaștem acest pământ ca Irak, dar bogăția și dezvoltarea au dispărut. Irakul de astăzi este o umbră sărăcită și patetică a fostului său sine, rupt, trădat, distrus, implicat în război civil. Irakul a dispărut ca națiune independentă, devenind o colonie evreiască permanentă sub control militar american, o țară fără viitor. M-am ocupat de Irak în alte eseuri, așa că îmi voi limita comentariile aici la porțiunea de istorie direct legată de Kuweit și Războiul din Golf.

 

Zona devenise parte a mandatului britanic, tăiată de puterile occidentale fără să țină cont de civilizațiile native care trăiseră acolo de milenii, pur și simplu împărțită în beneficiul puterilor imperiale, inclusiv acordarea a jumătate din Palestina evreilorcare își formează patria – și astfel, în total, a pregătit scena pentru 60 de ani de conflicte amare și de nerezolvat. Odată cu prăbușirea iminentă a Imperiului Otoman după Primul Război și știind că rezervele mari de petrol erau abundente în zonă, Marea Britanie dorea să controleze multe dintre piesele de pe tabla de șah din Orientul Mijlociu. Franța și Marea Britanie au demontat liber Imperiul Otoman și națiunile arabe în propriile lor scopuri coloniale, creând, printre altele, Iraq Petroleum Company, cu 95% din acțiuni fiind în Marea Britanie, Franța și SUA.

 

Wikipedia ne spune că Kuweit a fost „un șeicat care și-a câștigat independența față de Emiratul Khalidi Al Hasa sub Sabah I bin Jaber în anul 1752”[1], dar acest lucru nu a fost niciodată adevărat. Aceasta este narațiunea oficială occidentală care minte pentru a-și acoperi toate păcatele trecute. În loc să returneze Kuweit-ul în Irak, Occidentul i-a acordat șeicatului „independența”, aranjând astfel terenul încă o dată pentru războaie viitoare. Și, în 2021, toată lumea a sărbătorit că „Kuweitul marchează 60 de ani de independență față de Marea Britanie”, fără nicio mențiune despre Irak, ca și cum Kuweit ar fi „aparținut” întotdeauna Marii Britanii.[2] Și, desigur, UK Guardian a fost acolo pentru a sărbători.[3]

King Faisal II of Iraq and Queen Elizabeth II of Great Britain leaving Victoria Station, London, for Buckingham Palace.

A youthful King Faisal in the company of HM Queen Elizabeth II during a state visit to Great Britain. Source

 

Datorită istoriei revizioniste a Occidentului, puțini cititori sunt conștienți de faptul că Kuweitul a făcut întotdeauna parte din Irak, o provincie sau cel puțin supusă suzeranității irakiene. Dar Marea Britanie dorea un port naval de adâncime în zonă și astfel britanicii au separat Kuweit de restul Irakului, creând o nouă colonie britanică cu granițe artificiale care nu aveau nicio bază în istorie sau geografie. Regele Irakului Faisal nu a acceptat niciodată această amputare a districtului Kuweit sau refuzul accesului irakienilor în Golful Persic, iar pentru majoritatea irakienilor a fost un simbol permanent al umilinței din partea britanicilor.

 

Rezistența profundă la separare a persistat, iar Kuweitul a cunoscut o revoltă populară în anii 1930, pentru reunificarea cu Irakul, dar regele irakian a fost în curând găsit mort, asasinat de agenți britanici. Totuși, Irakul și lumea arabă în general, au respins această împărțire a Kuweitului ca încă o subordonare față de interesele coloniale britanice și evreiești și au existat apeluri intensificate pentru întoarcerea Kuweitului în Irak. Cu toate acestea, colonialiștii au răspuns cu încă o „schimbare de regim”.

 

Din păcate, cunoștințele lumii despre Irak s-au limitat la lucruri pe care le citim în mass-media occidentală, singura certitudine fiind că informația era neadevărată. Am auzit toate poveștile despre Saddam Hussein că este un dictator brutal, un tiran și ucigaș și multe altele. Ni s-a spus că Saddam a fost responsabil pentru atacul WTC din New York din 11 septembrie. Am aflat despre „armele sale de distrugere în masă” – temutele ADM – și am citit povești despre cum a gazat sute de mii de proprii oameni și le-a îngropat trupurile în gropi comune.

 

Dar cei mai mulți dintre noi am uitat deja că nu s-au găsit vreo dovadă a vreunuia dintre aceste elemente sau evenimente. Din toate dovezile disponibile, acuzațiile de crime în masă au fost la fel de false ca și cele privind armele nucleare și programele biologice, toate produse de mașina de propagandă americană în pregătirea unei schimbări de regim.

 

De fapt, Irakul era o națiune seculară sigură și progresivă, cu perspective mari de bogăție și succes. Sub Saddam, și spre deosebire de propaganda occidentală, Irakul avea educație gratuită, inclusiv la universitate, îngrijire medicală gratuită, pachete de alimente disponibile pe scară largă pentru oricine avea nevoie, un nivel înalt de iluminare și drepturile femeilor cu mult superioare oricărui lucru din Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, și larg răspândita era toleranta religioasa. Irakul a oferit, de asemenea, un cămin pentru foarte mulți refugiați palestinieni care fugeau de genocidul evreiesc din patria lor. Adevărul despre Irak era foarte diferit de narațiunea produsă de mașina americană de marketing de război.

 

A rămas însă o problemă mai mare, care ne duce înapoi în Kuweit. Majoritatea occidentalilor cred că Kuweitul este un mic șeic excepțional de bogat, dar acest lucru nu a fost niciodată adevărat și, contrar credinței populare, Kuweitul nu are petrol. Faptul important este că granița cu Kuweit se întâmplă să se învecineze cu masivul câmp petrolier Rumaila al Irakului, iar aceasta a fost sursa bogățiilor sale.

 

În timp ce Irakul a fost distras de războiul său cu Iranul, Kuweitul și-a mutat treptat granița cu Irak suficient de mult pentru a obține acces la petrolul irakian. Dar acest lucru încă nu a fost suficient pentru că câmpurile petroliere se aflau încă foarte mult pe teritoriul irakian.

 

Dacă nu ați fost niciodată implicat în domeniul petrolului, nu veți ști ce este „forajul direcțional”, așa că permiteți-mi să vă spun. Când ne gândim la forarea unui puț de petrol, presupunem că forarea este verticală, cu țeava de foraj coborând direct în pământ, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Sondele de petrol pot fi forate aproape orizontal. Puteți vedea în fotografie că țeava de foraj intră în pământ aproape orizontal.

 

Există multe motive bune pentru a face acest foraj direcțional și unele rele. Una dintre acestea din urmă apare atunci când am un teren care nu conține petrol, dar care este lângă câmpul tău petrolier foarte mare și profitabil. Soluția ușoară pentru mine este să forez din pământul meu într-un unghi mic în rezervorul tău de petrol și să-ți fur tot petrolul.

 

Kuweitienii au procedat exact la asta și s-a dovedit atât de profitabil încât șeicul kuweitian, cu sprijinul americanilor, a cumpărat Santa Fe Drilling Corporation din Alhambra, California, pentru 2,3 miliarde de dolari și a continuat să folosească echipamentul său de foraj direcțional pentru a câștiga accesul la câmpul petrolier al Irakului. Aceste instalații de foraj direcționale pot fi deghizate, ascunse în tufișuri sau într-o mică pădure de copaci, sau chiar în clădiri, iar dacă nu ești atent, nu vei ști niciodată că cineva îți fură petrolul.

 

Dar Saddam Hussein era atent și știa că Kuweit-ul își extragea milioane de barili de petrol și că până atunci furase efectiv miliarde de dolari de petrol din Irak sub protecția puterilor occidentale. Rugămintile diplomatice, persuasiunea, discuțiile, cererile către Occident pentru intervenție, toate nu au servit la nimic. În cele din urmă, în septembrie 1990, Saddam a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții oficiali ai Departamentului de Stat al SUA, unde și-a prezentat opțiunile și le-a spus SUA că vede doar o soluție militară a problemei. În fiecare caz, el a întrebat în mod specific care ar fi răspunsul SUA dacă ar considera că această opțiune este necesară.

 

Acele întâlniri au fost înregistrate și documentate și au fost produse stenograme care nu au fost contestate de Departamentul de Stat al SUA. Într-un caz, ambasadorul SUA April Glaspie l-a informat pe Hussein că „Nu avem nicio opinie despre… conflicte precum dezacordul dumneavoastră la graniță cu Kuweit”.[4][5] Ea a reiterat această poziție de mai multe ori și a adăugat: „Secretarul de stat James Baker a ordonat purtătorului nostru de cuvânt oficial să sublinieze această instrucțiune”. Alte răspunsuri au fost identice; SUA au informat oficial Irakul că nu are nicio opinie și că nu vor lua nicio măsură dacă Irakul se implica în ceea ce SUA numesc „o dispută locală”.

 

În orice caz, Kuweitul ca „țară” nu merita în niciun caz apărat și nu numai pentru că fura. Familia conducătoare instalată de britanici a fost dictatorială și brutală, suprimând populația și intimidând jurnaliștii la tăcere și aducand muncitorii străini în servitute și aproape sclavie.

 

Cu o săptămână înainte de invadarea Kuweitului de către Irak, alți doi purtători de cuvânt ai secretarului de stat, Margaret Tutwiler și John Kelly, au declarat public că „Statele Unite nu erau obligate să vină în ajutorul Kuweitului dacă ar fi atacată”. De asemenea, Kelly a mărturisit în fața Subcomisiei pentru Afaceri Externe a Camerei că Statele Unite nu au „nicio relație de tratat de apărare cu nicio țară din Golf”.[6][7]

 

Deci, nu a fost chiar o surpriză faptul că Saddam a crezut că își poate revendica provincia Kuweit și să oprească furturile de petrol. Casa Albă a președintelui Bush pare să îi ofere sprijin deplin și garanții de imunitate. Acționând în baza acestei asigurări, forțele irakiene au invadat Kuweitul și au câștigat rapid controlul asupra țării. SUA, cu sprijinul ONU au pretins, au cerut retragerea imediată a forțelor irakiene. Într-o stare de șoc, Irakul a făcut încercări de a negocia o retragere, dar acestea au fost respinse de SUA și apoi s-a descoperit că forțele militare americane din regiune au repetat deja planuri de luptă pentru a respinge o invazie irakienă a Kuweitului.

 

De fapt, George Bush și Departamentul de Stat al SUA îl încrucișaseră pe Saddam și i-au folosit acțiunea ca scuză pentru o invazie a Irakului pe care o plănuiseră deja. L-au pus la cale, l-au făcut să creadă că are sprijinul lor și apoi l-au trădat. Sa raportat că Saddam a încheiat un contract de ucidere pe George Bush pentru dubla încrucișare, tradare. Nu au fost prezentate dovezi care să susțină această afirmație, dar, dacă ar fi adevărată, cu greu ar fi o surpriză.

La scurt timp după aceea, SUA și alte forțe aliate au lansat un atac devastator asupra Irakului și a forțelor sale armate din Kuweit. Mass-media americană a descris armata irakiană ca pe o amenințare globală și ca pe un oponent militar formidabil, dar Irakul era încă slab din cauza războiului său cu Iranul, iar atacul SUA a fost extrem de unilateral. SUA au trimis peste 500.000 de militari în război, dar au suferit doar 148 de morți, multi ucisi din „foc prietenesc”, s-au impuscat intre ei, în timp ce Irakul a suferit cel puțin 100.000 de morți și alți 300.000 de răniți. Războiul intens a distrus 80% din armamentul total al Irakului, iar SUA a fost neîncetata în sălbăticia sa. Au fost confirmate rapoarte conform cărora un batalion de artilerie irakian format din 150.000 de oameni și un număr mare de vehicule și armament și-a încetat lupta se retragea și fluturau steaguri albe în semn de capitulare, când SUA au ordonat un atac aerian total și au ucis practic întreg batalionul. Alți 12.000 care voiau să se predea au fost masacrați în tranșeele lor și lăsați îngropați de SUA în gropi comune. Aceasta a fost renumită drept „Autostrada morții” din Irak, unde americanii au măcelărit literalmente 150.000 de soldați care se predau și se retrăgeau. [8][9][10][11]Dar tot ce am auzit din presa evreiască a fost că „Comunitatea internațională și-a exprimat indignarea” față de „anexarea forțată” a Kuweitului, iar întreaga lume a cerut ca Irakul să fie îndepărtat și “suveranitatea Kuweitului”, pe petrolul iraqian sa fie restaurată. Fiecare cuvânt era o minciună.

 

Coaliția aliată a fost formată din Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Bangladesh, Belgia, Canada, Cehoslovacia, Danemarca, Egipt, Franța, Germania, Grecia, Honduras, Ungaria, Italia, Kuweit, Maroc, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Niger, Norvegia , Oman, Pakistan, Polonia, Portugalia, Qatar, Arabia Saudită, Senegal, Sierra Leone, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Siria, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Două imagini cu autostrada morții din Irak (Sursa: Reddit + Amusing Planet)

 

Dar SUA nu au vrut să distrugă doar armata irakiană. Majoritatea bombardamentelor aveau ca scop deteriorarea sau distrugerea infrastructurii Irakului. După ce SUA au încetat ostilitățile inițiale, un reporter a descris circumstanțele cu care se confruntă populația civilă din Irak: „O țară care avea cândva un nivel ridicat de alfabetizare și un sistem avansat de îngrijire a sănătății a fost devastată de Occident. Structura sa socială este în ruină, oamenilor săi li se refuză nevoile de bază ale existenței. Țintele au inclus stații de tratare a apei, stații de epurare a apelor uzate, centrale electrice, rafinării de petrol și centre de comunicații.”

 

Potrivit ONU, aproximativ 60% din populație nu avea acces regulat la apă curată, iar peste 80% din școli au fost distruse sau au avut nevoie de reparații substanțiale. Rezultatul a fost o devastare absolută pentru populația civilă, cu încălcarea convențiilor de la Geneva și a întregului drept internațional care interzice vizarea în mod deliberat a facilităților economice și sociale.

 

Mulți dintre noi am văzut filmele dramatice IMAX ale pompierilor care încearcă să stingă incendiile puțurilor de petrol din Kuweit și ni s-a povestit cu toții despre cum Saddam, într-un acces de revoltă pentru ca a fost alungat din Kuweit, a dat foc fântânilor, sfidând. Dar, în anii de după război, Asociația Veteranilor Americani a primit numeroase rapoarte de la veterani care afirmă că forțele americane au fost responsabile pentru incendiile puțului de petrol. Ei afirmă în relatări detaliate modul în care echipele speciale s-au mutat în spatele forțelor irakiene în retragere, dar înaintea americanilor care înaintau și cum au pus încărcături explozive și incendiare asupra capetelor puțurilor, care au fost detonate de la distanță de comandanții lor pe măsură ce forțele americane au avansat. Ei susțin că li s-a ordonat să facă acest lucru pentru a influența opinia publică și pentru a înlătura îndoielile cu privire la răutatea regimului lui Saddam.

 

Ei susțin că, cu o lună înainte de declararea războiului din Irak, secretarul de stat James Baker a semnat un raport acum declasificat al armatei SUA, care descrie în detaliu cât de extins va fi distrus Kuweitul, cum ar fi incendiat puțurile de petrol și apoi cum totul ar fi reconstruit „mai bine decât înainte”. Ei susțin că doar președintele Bush și cercul său interior de prieteni corporativi precum Halliburton au beneficiat de ravagiile cauzate instalațiilor petroliere din Kuweit. Ei susțin că mari averi personale au fost obținute din distrugerea și apoi reconstruirea infrastructurii petroliere din Kuweit. Companiile petroliere de stingere a incendiilor, companiile de construcții și servicii și multe altele, au câștigat zeci de miliarde de dolari din această fraudă gigantică.

 

Un articol scris de reporterul de investigație Jon Rappoport, care a intervievat personal soldații americani după acest eveniment, a scris: Acest veteran . . . afirmă: „Ne-am adunat în cortul de informare, moment în care un domn pe care l-am crezut prima dată că este un american a început să ne informeze despre operațiunea [de ardere a câmpurilor petroliere].  [12]Eram îngrijorat pentru că nu purta uniformă și însemne americane. . . . ar putea, de asemenea, să sugereze că operațiunea de ardere a câmpurilor petroliere nu a fost, la cele mai înalte niveluri, un complot guvernului american, deși a folosit grupuri mici de soldați americani. S-ar putea să fi reprezentat mai mulți jucători de putere din umbră.” Și asta ne duce înapoi la bancherii din orașul Londrei, de unde cu siguranță a luat naștere această atrocitate.

 

După ce au făcut acest prim pas în deteriorarea Irakului, SUA au impus apoi o serie de sancțiuni economice prin intermediul ONU, care aveau scopul de a sugruma țara și de a o pregăti pentru o preluare finală. Unul dintre cele mai inumane acte a fost țintirea rezervelor de apă și a sistemelor de purificare a apei din Irak în timpul invaziei. Apoi, sancțiunile au fost aplicate tuturor proviziilor și pieselor de înlocuire, pentru a se asigura că Irakul nu își poate repara sistemul de apă, un proces planificat în mod deliberat pentru a degrada alimentarea cu apă a țării și a interzice populației accesul la apă curată. Copiii mici au fost cei mai sensibili la bolile din apa contaminată, iar numărul deceselor din această sursă unică a fost estimat la peste 500.000 de copii în doar câțiva ani. Americanii au fost incredibil de insensibili cu privire la pierderea de vieți omenești.

Nu pot evita să menționez aici pe Madeleine Albright, pe atunci secretar de stat american, cel mai prolific ucigaș de copii din istoria lumii, care a proiectat distrugerea instalațiilor de apă din Irak și a sancționat pentru a preveni înlocuirea sau repararea lor și care a fost singura. responsabila pentru moartea a cel puțin 500.000 de sugari în perioada interbelică, ca să nu mai vorbim de bătrâni și infirmi.

 

Într-un celebru interviu TV, Albright i s-a spus de către Leslie Stahl la programul TV 60 Minutes că peste jumătate de milion de copii au murit din cauza sancțiunilor pe care le-a proiectat și instituit, la care a răspuns că ea crede că „prețul a meritat“. Cu alte cuvinte, uciderea a jumătate de milion de copii era un preț mic de plătit atunci când pregătim o națiune pentru cucerire. [13] Puteți urmări aceasta psihopata, nebuna aici pe YouTube, făcându-i declarația celebră.[14]

 

Este demn de remarcat faptul că New York Times i-a dat lui Albright un necrolog strălucitor pentru contribuțiile ei la omenire, așa cum o face pentru toți evreii, indiferent de atrocitățile umane pe care le comit. „Admiratorii au spus că are o calitate de vedetă, care iradiază practic, versatilitate și un fler revigorant de cosmopolit. Era o prezență diminuată, cu un stil asigurat: croită impecabil și perfect îmbrăcată, cu atingeri de aur sau de perle în broșe, un zâmbet amuzat pentru cunoscători și ochi cărora nu le lipsește nimic.”[15]

 

Și acea cucerire finală a fost în anii de planificare dinainte de 9-11. După ce SUA au invadat Afganistanul, și-au îndreptat rapid privirea spre Irak și au început procesul standard american de a folosi mass-media pentru a demoniza o națiune pe care intenționează să o invadeze. Americanii și întreaga lume au fost hrănite cu o dietă constantă de povești, fiecare mai oribile decât alta, despre relele guvernului irakian.

 

S-a spus lumii că Irakul deține arme nucleare care ar putea fi lansate cu un preaviz de 15 minute împotriva Israelului și SUA, că Irakul deține cantități enorme de arme biologice și chimice și este pregătit să le dezlănțuie într-un război preventiv. Fiecare afirmație s-a dovedit mai târziu a fi o minciună, o născocire completă, dar atacul media a servit la întoarcerea populației americane și a unei mari părți a lumii occidentale împotriva Irakului, suficient pentru a justifica încă o „schimbare de regim”.

 

Ultimul război din Irak a fost prezentat mai întâi la localizarea și dezarmarea armelor nucleare ale Irakului, apoi, când s-a dovedit a fi fals, povestea a fost modificată la „introducerea democrației în Irak”. Democrație într-adevăr. Ar fi dificil să cităm multe alte exemple istorice în care o națiune a distrus-o pe alta atât de complet, zdrobind și perversând practic fiecare aspect al societății și umanității lor.

 

Aproape toate serviciile publice, inclusiv energie electrică, apă, sisteme de canalizare, au fost aproape în întregime distruse de bombardamentele americane, distruse în mod deliberat. Mai mult, cei opt ani de sancțiuni economice au fost numiți (de către SUA) „cele mai răspândite sancțiuni impuse vreodată unei națiuni în istoria omenirii”, creând devastarea pe scară largă a fiecărui aspect al vieții populației irakiene.

 

SUA au un istoric lung de bombardare a națiunilor, reducând orașe întregi la dărâmături, distrugând infrastructura și ruinând viețile celor pe care bombele nu i-au ucis. Și fără a face nimic după aceea pentru a repara pagubele, lăsând o populație distrusă și sărăcită să se descurce singure cât pot de bine, în timp ce multinaționalele americane încep să jefuiască resursele națiunii. Irakul este doar un alt exemplu al apetitului american și sionist aparent nelimitat pentru război și profit.

 

În urma invaziei și distrugerii, în încercarea de a înlătura o parte din criticile internaționale, guvernul SUA a susținut că a fost „indus în eroare de informații proaste”, că CIA, Mossad-ul Israelului, NSA și alte agenții pur și simplu au citit greșit faptele și au ajuns la concluzii incorecte. Desigur, acele recunoașteri de a fi invadat și distrus o națiune fără niciun motiv justificat nu au dus la scuze sau la evacuare.

 

În schimb, SUA au continuat pur și simplu cursul planificat de colonizare. Deși, pentru a fi corect, George Bush a primit cel puțin un pic de „informații proaste”, aceasta fiind asigurarea de la neoconservatorul evreu și sionistul Paul Wolfowitz că rezervele de petrol ale Irakului vor plăti pentru război în doi-trei ani de la invazie. Wolfowitz s-a înșelat total, desigur, dar a fost totuși răsplătit pentru serviciul său excelent, primind funcția de președinție al Băncii Mondiale.

 

SUA au susținut multe despre faptul că Saddam a expulzat inspectorii de arme ONU care căutau așa-numitele ADM, dar el nu a făcut niciodată așa ceva. Șeful echipei de inspecție a fost ulterior criticat pe scară largă pentru că le-a ordonat inspectorilor săi să părăsească Bagdadul în așteptarea atacului american. Și a fost bine documentat că acuzația Irakului că inspectorii de arme ar fi folosiți ca spioni în pregătirea pentru deja planificată invazie a SUA, a fost foarte adevărată. Așa-zișii inspectori de arme ONU și SUA nu căutau lucruri despre care știau deja că nu există, ci erau de fapt cercetători avansați pentru armata SUA, obținând coordonate GPS precise pentru locațiile de infrastructură pe care SUA doreau să le distrugă. Totul despre invazia americană a Irakului a fost o minciună, săvârșită în cel mai murdar mod și cu deplina conformitate a presei occidentale.

 

Soldat irakian incinerat pe autostrada morții. Această fotografie a fost făcută de Ken Jarecke, iata citatul său: „Dacă nu fotografiez asta, oameni ca si mama mea vor crede că războiul este ceea ce văd la televizor”.

 

„Am supus Irakul celei mai intense campanii de bombardamente aeriene purtate vreodată în istoria războiului. Le-am distrus în mod deliberat infrastructura civilă și industrială. Am tras în ei aproape un milion de cartușe de muniție cu uraniu sărăcit. Le-am impus sancțiuni economice care au ucis 5000 de oameni în fiecare lună. Guvernele noastre au mințit despre toate acestea, iar mass-media, în ansamblu, fie a tăcut, fie și-a acționat fidel drept purtător de cuvânt. Guvernele noastre și instituțiile lor de presă au făcut tot ce le-a putut pentru a păstra adevărul de la public”.

 

Printre occidentalii care au vizitat Irakul după război, John Pilger a produs un film celebru intitulat „Plătirea prețului”, iar Miriam Ryle a produs un documentar grozav intitulat „Voci din Irak” care documenta condițiile groaznice de acolo, dar niciun post de televiziune american nu a difuzat filmul ei. Sprijinul mass-media american pentru distrugerea criminală a Irakului a fost total.

 

În cele din urmă, așa cum a spus atât de frumos William Blum:

 

„Trebuie să ținem cont de faptul că, datorită acestui mic război minunat, mai mult de jumătate din populația Irakului este fie moartă, infirmă, traumatizată, închisă în închisori debordante americane și irakiene, strămutată în interior, sau în exilul străin”.

 

„Ceea ce sa întâmplat cu Irakul a fost un șablon pentru războaiele viitoare. A fost devastator de simplu. Distrugeți mijloacele de viață civilă industrializată, distrugeți sistemul de alimentare cu apă și canalizare, distrugeți alimentarea cu energie electrică, înghețați bunurile lor, izolați țara cu sancțiuni, trageți de partea voastra mass-media, apoi stați pe loc și relaxați-vă în timp ce o întreagă națiune degenerează în epidemii, sărăcie și foame. Și pe măsură ce apare o generație viitoare zdrobită, veți găsi oamenii mai maleabili și mai receptivi la „influența” voastră.”

 

 „Poporul irakian vede clar că cel mai mare dușman al bunăstării și culturii lor este sistemul de valori occidental însuși. Ei știu ce înseamnă cu adevărat să fii ținta bombardamentelor umanitare occidentale, cruzimea flagrantă și nebunia politicii americane.”

 

Secretarul Apărării Richard B. Cheney, la un mic dejun cu reporterii, a spus că fiecare țintă irakiană este „perfect legitimă” și a adăugat: „Dacă ar trebui să o fac din nou, aș face exact același lucru”.

 

Povestea Irakului este mult mai mult decât este descrisă aici. Următoarele două capitole oferă o descriere mai adecvată.

 

*

Scrierile dlui Romanoff au fost traduse în 32 de limbi, iar articolele sale au fost postate pe peste 150 de site-uri de știri și politică în limbi străine din peste 30 de țări, precum și pe peste 100 de platforme în limba engleză. Larry Romanoff este un consultant de management pensionar și om de afaceri. A deținut funcții de conducere în cadrul unor firme internaționale de consultanță și a deținut o afacere internațională de import-export. A fost profesor invitat la Universitatea Fudan din Shanghai, prezentând studii de caz în afaceri internaționale la cursurile EMBA de nivel superior. Domnul Romanoff locuiește în Shanghai și scrie în prezent o serie de zece cărți legate în general de China și Occident. El este unul dintre autorii care contribuie la noua antologie a lui Cynthia McKinney „When China Sneezes”. (Cap. 2 — Confruntarea cu demonii).

Arhiva sa completă poate fi văzută la

https://www.bluemoonofshanghai.com/ și https://www.moonnofshanghai.com

El poate fi contactat la:

2186604556@qq.com

*

NOTE 

[1] Sheikhdom of Kuweit

https://en.wikipedia.org/wiki/Sheikhdom_of_Kuweit

[2] Kuweit marchează 60 de ani de independență față de Marea Britanie

https://gulfnews.com/world/gulf/kuwait/kuwait-marks-60-years-of-independence-from-britain-1.80044884

[3] Independența Kuweitului

https://www.theguardian.com/theguardian/1961/jun/20/fromthearchive

[4] APRIL GLASPIE A FACUT DECLARAȚIE PREZ. HUSSEIN A CONDUCAT LA PRIMUL RĂZBOI IRAKIO-AMERICAN

https://www.americanussr.com/american-ussr-april-glaspie.html#:~:text=April%20Glaspie%20April%20Glaspie%20obtained%20notoriety%20for%20mis-advising,with%20his%20people%20lasting%20%20mai%20decat%2030%20ani.

[5] Documente de război din Golf: întâlnire între Saddam Hussein și ambasadorul SUA în Irak April Glaspie

https://www.globalresearch.ca/gulf-war-documents-meeting-between-saddam-hussein-and-ambassador-to-iraq-april-glaspie/31145

[6] . . . ȘI POVESTIA UNUI TRANSCRIP

https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1990/09/17/and-the-tale-of-a-transcript/21babc92-8514-4f14-a47f-9b0ef4a637fe/

[7] CONFRONTARE ÎN GOLF; SUA au dat Irakului puține motive să nu asalteze Kuweit

https://www.nytimes.com/1990/09/23/world/confrontation-in-the-gulf-us-gave-iraq-little-reason-not-to-mount-kuwait-assault.html

[8] Forțele irakiene au fost anihilate în timp ce se retrăgeau pe „Autostrada morții” în urmă cu 25 de ani

https://jalopnik.com/iraqi-forces-were-annihilated-while-retreating-on-the-1754611524

[9] Highway of Death, o amintire tragică a Războiului din Golf

https://www.roadstotravel.net/iraq-highway-of-death/

[10] Amintind retragerea irakienei din Kuweit și Autostrada Morții

https://www.middleeastmonitor.com/20220225-remembering-the-iraqi-withdrawal-from-kuweit-and-the-highway-of-death/

[11] Highway of Death, rezultatul bombardării forțelor americane cu forțele irakiene în retragere, Kuweit, 1991

https://rarehistoricalphotos.com/highway-death-in-pictures-1991/

[12] Grupul veteranilor al Războiului din Golf: trupele americane au incendiat Kuweitul

https://ratical.org/ratville/JFK/JohnJudge/linkscopy/USsetFires.html#:~:text=The%20American%20Gulf%20War%20Veterans%20Association%2C%20led%20by,Kuweit%20at%20the%20end%20%20of%20Gulf%20War%20One

[13] Să ne amintim de Madeleine Albright pentru cine a fost ea cu adevărat

https://www.aljazeera.com/opinions/2022/3/25/lets-remember-madeleine-albright-as-who-she-really-was

[14] Madeleine Albright spune că 500.000 de copii irakieni morți a „meritat pretul” câștigă Medalia Libertății

https://www.youtube.com/watch?v=omnskeu-puE

[15] Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat funcția de secretar de stat, a murit la 84 de ani

https://www.nytimes.com/2022/03/23/us/madeleine-albright-dead.html

Copyright © Larry Romanoff, Blue Moon of Shanghai, Moon of Shanghai, 2023